Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.
Άγκυρα: Επισήμως διαπραγματευτής της Μόσχας ο Αμπράμοβιτς
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ως διαπραγματευτής, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.
Μόνο ως διαπραγματευτής ορισμένος από τη Μόσχα θα μπορούσε άλλωστε να μπει στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Καλίν, καθώς οι Ρώσοι επιχειρηματίες υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Ο Αμπράμοβιτς ήρθε στην Τουρκία ως μέλος μιας ομάδας διαπραγματευτών. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω όμως: Ήρθε ως κάποιος που διορίστηκε από τον Πούτιν ως διαπραγματευτής», είπε ο κ. Καλίν.
Η νέα ρωσική ατζέντα στις διαπραγματεύσεις
Έτοιμη να αποδεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται η Μόσχα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν επανεκκινήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Η Ρωσία φαίνεται πλέον να εγκαταλείπει τη ρητορική περί αποναζιστικοποίησης, όπως επισημαίνει το BBC, αφαιρώντας τη σχετική απαίτηση από την ατζέντα των συνομιλιών που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη.
Εκεί όπου αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες είναι η στρατιωτική ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή η μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, πράγμα το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει έτοιμος να αποδεχθεί.
Το σημείο που δεν αποδέχεται το Κίεβο είναι ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Αυτά δείχνουν ότι μπορεί να είναι εφικτή μια κατ’ αρχήν συμφωνία επί της βάσης της αναγνώρισης της κυβέρνησης του Κιέβου από τη Μόσχα, της ουδετερότητας της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο και της προοπτικής της ουκρανικής ένταξης στην ΕΕ. Με αυτά τα δεδομένα το μήλον της Έριδος παραμένει η πλούσια σε ορυκτά ανατολική Ουκρανία, καθώς και τυχόν εδαφική διασύνδεση του ρωσοκρατούμενου Ντονμπάς με την Κριμαία.