Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με νέο lockdown

  • Με ισχυρές προειδοποιήσεις ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ αλλά και με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και επιβολής τοπικών lockdown σε περίπτωση νέας έξαρσης προχωρά η χώρα στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Κόσμος και ουρές στα καταστήματα, γεμάτες καφετέριες και εστιατόρια, αυξημένη κίνηση στους δρόμους, κορονοπάρτι, μέτρα που ξεχάστηκαν μέσα σε ένα 48ωρο.

Αυτές οι εικόνες το πρώτο Σαββατοκύριακο της χαλάρωσης των μέτρων σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση που σπεύδει τώρα να υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Εφησυχασμός & χαλάρωση

Χαλάρωση των μέτρων, θετική πορεία εμβολιασμού και βελτιωμένη εικόνα στα νοσοκομεία, είναι οι τρεις παράγοντες που δημιουργούν αισιοδοξία, που όμως αποτελούν και παγίδα για μία ενδεχόμενη νέα έκρηξη της πανδημίας.

Τα SMS καταργήθηκαν, η εστίαση άνοιξε και το ωράριο διευρύνθηκε. Αρκετοί όμως φαίνεται πως πήραν το λάθος μήνυμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της επιστροφής στην κανονικότητα, οι μάσκες κατέβηκαν πιο χαμηλά και οι αποστάσεις μίκρυναν έξω από τα καταστήματα.

Ελευθέρια δε σημαίνει ανευθυνότητα

Ο διαφαινόμενος εφησυχασμός αλλά και το λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία με τη χαλάρωση των μέτρων ανησύχησαν το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ειδικοί παρατηρούν με προσοχή την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενώ με αγωνία περιμένουν το αποτύπωμα από την η άρση των μέτρων.

Σχέδιο για τοπικά lockdown

Όπου χρειαστεί, οι απαγορεύσεις θα επιστρέψουν ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Οι περιοχές για τις οποίες χτύπησε «καμπανάκι»:

Στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές.

Λουκέτα και πρόστιμα σε καταστήματα εστίασης

Οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αρχίσει ήδη να αυστηροποιούνται και θα αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στα πρόστιμα, που είναι βαριά, αλλά μπαίνουν και χειροπέδες, είχαμε συλλήψεις χθες.

Οι έλεγχοι των Αρχών είναι εκτεταμένοι, με 25 παραβάσεις να σημειώνονται την Κυριακή 16 Μαΐου. Πραγματοποιήθηκαν 11 συλλήψεις και επιβλήθηκαν 150.000 ευρώ πρόστιμα.

Οι συλλήψεις και τα πρόστιμα αφορούσαν παραβάσεις όπως η αναπαραγωγή μουσικής, η εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους αλλά και η παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας.