Συναγερμός! Έρχεται τεράστιος σεισμός στο Αιγαίο – Κίνδυνος ακόμα και για τσουνάμι

Την ώρα που η Εύβοια “χορεύει” εδώ και μια εβδομάδα στον ρυθμό των Ρίχτερ με συνεχείς σεισμικές δονήσεις, Τούρκος ειδήμονας προειδοποιεί για την πιθανότητα να συμβεί ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Τούρκος ειδικός προβλέπει έναν τεράστιο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει ο Σερκάν Ιτσελί που δηλώνει “ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών” και μελετά την περιοχή του Μούγκλα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah προειδοποιεί για έναν μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο, ο οποίος μάλιστα θα προκαλέσει και τσουνάμι.

“Με βάση με τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά“, ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα κάνει λόγο ακόμα και για σεισμούς 8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης. “Η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μέγεθος 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς. Σε σχέση με τη χώρα μας μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι σε περιοχές του Μούγκλα“, προσθέτει.

“Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα. Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί“, συνεχίζει ο Ιτσελί.

Βέβαια αφού έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει σπείρει τον τρόμο για την πιθανότητα να συμβεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός καλεί τους πολίτες να μην τρομοκρατηθούν.