Συναγερμός για μεγάλη απάτη – Τι πρέπει να προσέξετε

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Συναγερμός με νέα ηλεκτρονική απάτη, που έχει σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών, με πρόσχιμα την εμπλοκή τους σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Πρόκειται για διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιστολή αποστέλλεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ως συνημμένο έγγραφο, ενώ στο σώμα του email ο αποδέκτης προτρέπεται να απαντήσει εντός 24 ωρών από την παραλαβή της ειδοποίησης. Μάλιστα, ως υπογράφων του μηνύματος εμφαίνεται ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περαιτέρω, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή, οι δράστες χρησιμοποίησαν την ελληνική και την κυπριακή σημαία, το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου και του Αρείου Πάγου, εντύπωμα σφραγίδας της Κύπρου, καθώς και τα στοιχεία αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από επίσημους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, με αναφορά σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας («Γενική Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας», «Διεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων») είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και από την απατηλή επιστολή:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025
Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς: Να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους ως το Σάββατο αλλιώς… κόλαση
11 Φεβρουαρίου, 2025
Θλίψη στα Χανιά: Πέθανε ξαφνικά 19χρονος – Ήταν ανιψιός βουλευτή
11 Φεβρουαρίου, 2025
Τραγική σύμπτωση στην Κρήτη: Πέθανε λίγο μετά την κηδεία του συζύγου της
11 Φεβρουαρίου, 2025
Καρυστιανού κατά Κλάπα: «Καταπατούν τη Δημοκρατία όσοι λειτουργούν κατά παράβαση των νόμων»
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του μεταφορέα που δολοφονήθηκε από τον 60χρονο στη Λάρισα – «Έφυγε το γελαστό παιδί»
11 Φεβρουαρίου, 2025