Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική διπλωματία και το «Πεντάγωνο» μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Φασράζ της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ», δεν ξάφνιασε την Αθήνα. Οι τουρκικές προθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήταν γνωστές ήδη από τον Ιούλιο, οπότε και η ελληνική πλευρά προχώρησε και στα πρώτα βήματα αντιμετώπισης των εν λόγω σχεδιασμών.
Στο «Πεντάγωνο», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί μία σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι κίνδυνοι ενός θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Η ανακοίνωση της υπογραφής του επίμαχου «μνημονίου κατανόησης» έφερε και την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων αυτής της συμφωνίας, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Το εν λόγω μνημόνιο είναι εμφανές ότι έφερε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με το τέλος της «διερευνητικής περιόδου» σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας δηλώσεις στήριξης από την ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με «Τα Νέα», o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του μνημονίου και στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα (09/12). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα εξετάζει ακόμα και το αίτημα παγώματος κονδυλίων βοήθειας προς την Λιβύη, επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση στρέφει το βλέμμα της και προς τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη, έχοντας ήδη απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, που θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τα χώρας που επίσης πρόκειται προς την πλευρά Χαφτάρ.