Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη: Μια «ανάσα» πριν το τοπικό lockdown

Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού μπήκε η Θεσσαλονίκη. Αύριο οι αποφάσεις για τη συμπρωτεύουσα, όπως και για τη Λάρισα.

Ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί ανησυχία σε αρχές και ειδικούς.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μελέτη των δεικτών της περιοχής, η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης εντάχθηκε σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, το επίπεδο κινδύνου αναβαθμίστηκε λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας τόσο από την ίδια την Περιφέρεια όσο και από γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, ίδια παραμένει η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Αύριο Τετάρτη (29/09), αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο «κόκκινο». Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις από τα Βαλκάνια.

Πάντως, κατά την έκτακτη επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα – Τι δείχνουν τα λύματα

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη «καλπάζουν» τον τελευταίο καιρό και αρκετές μέρες πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα (28/09) στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκαν 435 σε συνολικά 2.978 νέες μολύνσεις, την ώρα που στην Αττική εντοπίστηκαν 560.

Στη Λάρισα τα κρούσματα έφτασαν τα 435, την ώρα που το ιικό φορτίο στα λύματα της συγκεκριμένης Περιφέρειας αυξήθηκε κατά 62% την τελευταία εβδομάδα.

Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση της τάξης του 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου.