Συναγερμός για το «άγνωστο» ρήγμα της Κρήτης -Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου σημειώθηκε χθες ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ, καθώς εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρίσκεται σε διέγερση.

Η περιοχή το τελευταίο διάστημα έχει δώσει πολλούς σεισμούς και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους.

«Παντελώς άγνωστο ρήγμα»

«Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ.Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Οι σεισμολόγοι σε επιφυλακή

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης. «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» σχετικά με το μέγεθός του χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.