Συναγερμός για τον κίνδυνο λειψυδρίας στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης φαίνεται πως βιώνει όλο και πιο έντονα η Ελλάδα, η οποία φέτος είναι αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας και με μια σοβαρή λειψυδρία να βρίσκεται προ των πυλών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Συναγερμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτήν την στιγμή, τα υδάτινα αποθέματα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζονται συρρικνωμένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, την στιγμή που οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν μείωση αποθεμάτων κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι και αρκετά νησιά.

Στη Λέρο υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι.

Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος, όπου στερεύει το φράγμα του Κατράρη στον νότο, ενώ ραγδαία είναι μείωση στο νερό των γεωτρήσεων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συγκεκριμένη κατάσταση»

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση», λέει, μιλώντας στο MEGA, η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φελώνη.

«Αλλάζει το κλίμα μας και αυτό το βλέπουμε. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, είναι πολύ πάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετια, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%, οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται, οδηγεί σε χαμηλές στάθμες στους υπόγειους υδροφορίες».

Όπως λέει η ίδια:

«Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μπροστά μας, έχουμε θέμα με τις υποδομές, οι μονάδες αφαλάτωσης είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας. Αυτό που βιώνουν τα ελληνικά νησιά σήμερα είναι κάτι το εξωπραγματικό, υπάρχει ανάγκη να ελέγξουμε τη ζήτηση. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις Κυκλάδες, ακόμα και σε νησιά των Δωδεκανήσων. Το πρόβλημα με τη Λευκάδα είναι κάπως διαφορετικό, έχει να κάνει με το νερό που φτάνει σε ημερήσια βάση στην περιοχή. Και η Κρήτη έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται περισσότερο στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα ως προς τα αποθέματα στα επιφανειακά συστήματα, όμως το ότι έχουμε πιο θερμούς χειμώνες και χαμηλότερες χιονοπτώσεις, δυσχεραίνει την κατάσταση με τα υπόγεια αποθέματα που είναι χαμηλές οι στάθμες».

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ορθή χρήση των υδάτινων πόρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς μια πιο ορθολογική χρήση των νερών για την άρδευση. Δίνουμε αγώνα», λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Στη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή του Νέστου είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, δε μιλάμε για λειψυδρία σε τέτοιον βαθμό, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο φράγμα στον Θησαυρό στην Δράμα, το οποίο γεμίζει από νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει χιονόπτωση ή βροχόπτωση όλο τον χειμώνα οπότε η στάθμη είναι πολύ χαμηλή. (…) Υπάρχουν σπαρτά τα οποία έχουν πληγεί και δε θα έχουν την αντίστοιχη παραγωγή με άλλες χρονιές. Γίνεται μια πολύ προσεκτική διαχείριση ώστε να υπάρχει νερό για τους παραγωγούς».

Σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα, ο δήμαρχος του νησιού, Ξενοφών Βεργίνης, σημειώνει:

«Χρόνια τώρα η ανομβρία χτυπάει την πόρτα μας. Η περιβαλλοντική αλλαγή είναι πασίγνωστη. Στη Λευκάδα έχουμε μεν πηγές (…) αλλά πρέπει να έχουμε και σύγχρονο δίκτυο. Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διαρροές κατά την πορεία του νερού. Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να μην κατανοούν ότι το νερό είναι πολύτιμο κάνουν και σπατάλες και παραβάσεις. Προκειμένου να ποτίσουν τα μποστάνια τους, καμία φορά βάζουν λάστιχα και γίνεται διαρροή πιο έντονη από ό,τι περιμένει κανένας».

Σχετικά με το Μεγανήσι:

«Έχουμε σημαντικές διακοπές νερού στο Μεγανήσι, γιατί αρκετές από τις γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Το Φρύνι στερείται νερού καμία 20αρια μέρες. Γίνεται μια προσπάθεια να τους πάμε νερό».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λούκα Κατσέλη: Ελπίζω η υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να υποστηριχθεί πλατύτερα
14 Ιανουαρίου, 2025
Έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης
14 Ιανουαρίου, 2025
Σπύρος Μπιμπίλας: Η απάντησή του στην ανακοίνωση Κούγια – «Τι πιο ανθρώπινο από αυτό;»
14 Ιανουαρίου, 2025
Δεύτερη μέρα κακοκαιρίας: Χιόνια στα κεντρικά, βροχές και ισχυροί βοριάδες
14 Ιανουαρίου, 2025
Δικηγόρος του Στ. Κασσελάκη: Χαρακτηρίζω τη δίωξη «τιμητική» – Υπάρχει θέμα με το νόμο για απόδημους Έλληνες
14 Ιανουαρίου, 2025
Ξέσπασμα Κούγια για Μπιμπίλα και Ακρίτα: «Δεν είμαι ομοφοβικός – Ο Κασσελάκης δεν γνωρίζει ότι η χρήση κοκαΐνης διώκεται;»
14 Ιανουαρίου, 2025
Χανιά: Ξηλώνεται η αστυνομική διεύθυνση με εντολή του πρωθυπουργού μετά το φρικτό τροχαίο με θύμα 22χρονο
14 Ιανουαρίου, 2025
«Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της 37χρονης δεν ανήκουν στην ίδια» υποστηρίζει ο δικηγόρος της αστυνομικού
14 Ιανουαρίου, 2025
Συγκλονίζει η μητέρα του αστυνομικού Λυγγερίδη λίγες μέρες πριν τη δίκη για τη δολοφονία του: «Δεν θα υπάρξει ποτέ γαλήνη μέσα μου»
14 Ιανουαρίου, 2025
Άλιμος: Επαφές με 11 μαθήτριες «έδειξαν» τα 3 κινητά του καθηγητή – «Πολύ προχωρημένες» συνομιλίες με μια 16χρονη
14 Ιανουαρίου, 2025