Συναγερμός για τον κίνδυνο λειψυδρίας στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης φαίνεται πως βιώνει όλο και πιο έντονα η Ελλάδα, η οποία φέτος είναι αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας και με μια σοβαρή λειψυδρία να βρίσκεται προ των πυλών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Είμαστε χωρίς νερό για 10 ημέρες»

«Είμαι κάτοικος του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής. Εδώ και 10 ημέρες είμαστε χωρίς σταγόνα νερού», καταγγέλλει στο MEGA η κα Σοφία.

«Παύει να τίθεται θέμα ποιότητας ζωής και ειλικρινά είναι θέμα υγιεινής. Εκτός από κάτοικος του χωριού, διαθέτω και ένα τουριστικό κατάλυμα που εδώ και πάρα πολλές ημέρες έχουμε συνεχόμενες ακυρώσεις κρατήσεων, ο κόσμος έρχεται χωρίς να έχει ιδέα τι θα αντιμετωπίσει, κάθεται τις πρώτες ώρες, βλέπει ότι δεν υπάρχει σταγόνα νερού και αποχωρεί από το κατάλυμα, με αποτέλεσμα να πρέπει εμείς να επιστρέψουμε όλες τις προκαταβολές που έχουμε πάρει».

Σημειώνεται ότι στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, μέρος του προβλήματος οφείλεται σε βλάβη στον κεντρικό αγωγό νερού.

«Η ζημιά προήλθε από άλλη ζημιά σε έναν σωλήνα για την οποία δεν είχαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάστασή της. Η πρώτη ζημιά έφερε μια δεύτερη βλάβη. Είχα προσωπική επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο ο οποίος είναι υπεύθυνος στα θέματα ύδρευσης. Κάθε μέρα είμαστε στο ‘περίμενε’, τα λόγια του χαρακτηριστικά είναι ότι ‘αύριο θεωρώ ότι, πρώτα ο θεός, θα έχουμε νερό’. Γενικά το χωριό είχε θέματα ύδρευσης απλά ποτέ δεν είχαμε μείνει συνεχόμενα 10 μέρες χωρίς σταγόνα νερού».

Όπως καταγγέλλει η ίδια:

«Τα ξενοδοχεία και τα beach bars δουλεύουν κανονικότατα, το θέμα είναι καθαρά στα σπίτια. Οι κάτοικοι εισπράττουν ειρωνικά σχόλια, η δήμαρχος απαντάει με ειρωνεία στα σχόλια των αγανακτισμένων πολιτών».

«Από την Παρασκευή δεν έχουμε νερό να πιούμε»

Παρόμοια η κατάσταση και στο Λουτράκι, με αγανακτισμένους πολίτες να μπουκάρουν στη ΔΕΥΑ.

«Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει, ούτε ενημέρωση ποτέ. Από την Παρασκευή δεν έχουμε να πιούμε ούτε τα φάρμακα. Εμείς θέλουμε να μη μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους ενός κατώτατου θεού», λέει στο MEGA η κα Ασπασία.

«Δε μας λένε τίποτα συγκεκριμένο να ξέρουμε και εμείς σαν κάτοικοι τι να κάνουμε. Λένε ότι οι επιχειρήσεις έχουν νερό για να μη βυθιστεί η τοπική οικονομία».

«Πολυπαραγοντικό θέμα»

Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης νερού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε τουριστικούς προορισμούς, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, σημειώνει:

«Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές. Άλλο είναι να υπάρχει μία βλάβη και άλλο είναι, που είναι το πραγματικό γεγονός, η έλλειψη του φυσικού πόρου ή η ελαχιστοποίησή του. Είχαν προειδοποιήσει όλοι οι ειδικοί επιστήμονες για το τι έρχεται. Η κλιματική κρίση δεν είναι έκθεση ιδεών. (…) Απαιτείται επανασχεδιασμός».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Πρέπει να δούμε πού υπάρχει σπατάλη γιατί στην Ελλάδα, εκτός μερικών περιοχών ιδίως στις Κυκλάδες, δεν είναι θέμα τόσο η έλλειψη του φυσικού πόρου όσο η κακοδιαχείριση που γίνεται. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ακτινογραφία του κάθε τόπου, όπου υπάρχει νερό να το αξιοποιούμε καλύτερα με μικρά φράγματα, με νέα έργα, να επανασχεδιάσουμε και αντί να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις με αβέβαια αποτελέσματα να γυρίσουμε μήπως στις παλιές πρακτικές των παππούδων μας που δεν άφηναν σταγόνα νερό να πηγαίνει χαμένη».

Προβλήματα στη Σίφνο

Μεγάλο θέμα με το νερό αντιμετωπίζει και η Σίφνος.

«Κινηθήκαμε προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη.

«Ενώ έχει προηγηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο αναβάθμισης των υποδομών και ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κάποιες καταναλώσεις στις αρχές του καλοκαιριού που μας ανησύχησαν και δημιουργούσαν την εκτίμηση ότι το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο η κατανάλωση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την παραγωγή. Επίσης, είχε σημειωθεί μια βλάβη στη μεγάλη αφαλάτωση και αυτό δημιούργησε δυσκολία στην υδροδότηση δύο οικισμών».

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί γιατί όσο και αν θέλει ο κάθε δήμος να καλύψει τις ανάγκες, αν δεν υπάρχει συνεργασία του κόσμου και περιορισμός της αλόγιστης χρήσης, το αποτέλεσμα δε θα είναι καλό», συμπληρώνει.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής διευθέτησης ορεινών υδάτων και διευθυντής έδρας UNESCO, Δημήτρης Εμμανουλούδης, υπογραμμίζει:

«Για το θέμα του νερού δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Κάθε περίπτωση λειψυδρίας είναι διαφορετική. Στα νησιά είναι η περίπτωση κατά την οποία έχουμε δραματική αύξηση αυτών οι οποίοι ζητούν νερό. Έρχονται στα νησιά εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε κάποιες περιοχές που είναι μικρές σε έκταση γεωγραφικά. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, πολύ μεγάλες ανάγκες και δυστυχώς οι τουρίστες που έρχονται δε συνειδητοποιούν ακριβώς το πρόβλημα το οποίο υπάρχει».

«Η ανομβρία χειροτερεύει την κατάσταση, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε συνείδηση κατανάλωσης, ατομική κουλτούρα εξοικονόμησης. Απευθύνω μια έκκληση ως επιστήμονας σε όλους αυτούς που είναι ή θα πάνε φέτος στα νησιά, τα οποία πραγματικά έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός, θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες, ποια είναι η ζήτηση και η προσφορά», καταλήγει.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καταστροφές και πλιάτσικο των ισλαμιστών ανταρτών μετά την πτώση του Άσαντ – Μήνυμα ισχύος από Τζολάνι με κατάργηση Συντάγματος και Βουλής
12 Δεκεμβρίου, 2024
Καλαμπάκα: Ηλικιωμένος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΕΟΔΥ: 632 νέες εισαγωγές για covid-19, 11 νέες διασωληνώσεις και 28 θάνατοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης
12 Δεκεμβρίου, 2024
Πρόεδρος του ΕΟΔΥ: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε πάντα για την επόμενη πανδημία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης με τα νεκρά βρέφη
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο τερματισμός των προγραμμάτων εμβολιασμού παιδιών στην ατζέντα του Τραμπ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ για το ύψος των κτιρίων
12 Δεκεμβρίου, 2024
«Αν τα παιδιά αποφασίσουν ότι φταίω, ας πληρώσω» – Αύριο η ψυχιατρική αξιολόγηση της συζύγου του αστυνομικού
12 Δεκεμβρίου, 2024
Χαλκιδική – Κύκλωμα σε Πολεοδομίες: Δεσμεύτηκαν θυρίδες και ακίνητα που ήταν στην κατοχή εμπλεκόμενων
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ενδοοικογενειακή βία: «Είμαι ελεύθερος» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση 23χρονου που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους γονείς του
12 Δεκεμβρίου, 2024