Συναγερμός για τον κοροναϊό: Μία… ανάσα από τη φάση «2» η Ελλάδα

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τη διασπορά του COVID-19 στη χώρα μας, μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα έξαρσης λοιμώξεων τόσο στην κοινότητα όσο και στο υγειονομικό προσωπικό.

Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας βρίσκεται μεν στη φάση «1», όμως βρίσκεται μία… ανάσα από τη φάση «2» εφόσον τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί ντόμινο κρουσμάτων στην Πάτρα. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Εφόσον όμως η χώρα περάσει στη φάση «2» – όπως συνέβη στην Ιταλία, με την ευρεία μετάδοση του COVID-19 από τον έναν άνθρωπο στον άλλον – τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όμως η Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη για τη φάση 2.

«Στη φάση αυτή βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Κατά τη δεύτερη φάση προβλέπεται νοσηλεία σε νοσοκομεία μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία, αλλά και η πιθανή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα ελαφρά περιστατικά δε θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Επίσης οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας, τόσο καλύτερο για τη χώρα.

«Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Μπορεί η νόσος κάτω από τη σου να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις», τόνισε.