Συναγερμός για Τουρκία: «Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα»

Οι ανησυχίες στο ελληνικό Πεντάγωνο για τις νέες προκλήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα νησιά του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το επόμενο επεισόδιο με την Τουρκία θα γίνει στη θάλασσα». Σύμφωνα με τη Realnews, η εκτίμηση των στρατιωτικών επιτελών δεν βασίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Δυο είναι τα πιθανά πεδία ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και τα δύο βρίσκονται στη θάλασσα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Μπορεί να υπάρχει κλίμα ευφορίας μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της προσπάθειας των Τούρκων να σπάσουν τον Εβρο μπορεί δημοσίως να γίνονται δηλώσεις για εκμηδένιση των ροών στο Αιγαίο αλλά είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού η Τουρκία έχει φρενάρει τις ροές. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανακοίνωσε το σχέδιο: «Τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όποιον θέλει να φύγει. Λόγω κορωνοϊού δεν υπήρξαν μετακινήσεις αυτό το διάστημα αλλά όποιος θέλει μετά την κρίση μπορεί να φύγει». Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το σενάριο του Εβρου στα νησιά του Αιγαίου με μαζικές αποστολές μεταναστών.

Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν σταματήσει Σποραδικά στέλνουν σκάφη με μετανάστες στα νησιά σχεδόν πάντα συνοδευόμενα από σκάφη της ακτοφυλακής στην οποία το καθεστώς Ερντογάν έχει ρίξει πολλά χρήματα κατορθώνοντας να χτίσει ουσιαστικά έναν δεύτερο στόλο που πλέει στο Αιγαίο παράλληλα με τα πολεμικά πλοία. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και γι αυτό υπάρχουν προετοιμασία και σχεδιασμός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας ακριβώς τη στιγμή που θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια για να σωθεί ό,τι σώζεται από τον τουρισμό.

Μόνιμη παρουσία

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει κάποιο επεισόδιο είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η επιχείρηση της ΕΕ “Ειρήνη” ξεκίνησε. Πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών υποτίθεται ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη το οποίο είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαρκώς σπάει. Το τουρκικό ναυτικό γι αυτό τον λόγο διατηρεί μόνιμα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες. Κάποια από αυτές δεν αποκλείεται να βρεθεί κοντά με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού μας που από το τέλος του μήνα θα περιπολεί στην περιοχή μαζί με γαλλικά και ιταλικά πλοία. Ενα από τα σενάρια που εξεtάζονται είναι να στήσουν κάποιο επεισόδιο οι Τούρκοι στην περιοχή.

Ο Εβρος θα αξιοποιηθεί και αυτός από την Τουρκία όχι απαραίτητα επειδή πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει κάτι αλλά επειδή θέλει να έχει ανοιχτό ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο Ελλάδα θα σπαταλά δυνάμεις.

Ολα αυτά διατηρούν το κλίμα επιφυλακής. Ηδη οι θερμοκρασίες στον εναέριο χώρο έχουν ανέβει επικίνδυνα και παρά τις φήμες και τις διαδόσεις περί συμφωνίας των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών για εκτόνωση της έντασης τουλάχιστον στον αέρα οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις συνεχίστηκαν από την τουρκική πλευρά.

Πληροφορίες: Realnews