Συναγερμός! Κυκλοφορούν πλαστές εκδόσεις του Ozempic

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα πλαστά φάρμακα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

Παγκόσμια προειδοποίηση για πλαστές εκδόσεις του Ozempic, το οποίο έχει γίνει δημοφιλής τρόπος για απώλεια βάρους, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει το BBC, η οργάνωση συμβουλεύει τους ανθρώπους να προμηθεύονται το φάρμακο μόνο μέσω αξιόπιστων πηγών, όπως ένας γιατρός και όχι από «σκοτεινούς» ιστότοπους στο διαδίκτυο ή μέσω των social media.

Το ενεργό συστατικό του Ozempic, η σεμαγλουτίδη, βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, η εβδομαδιαία ένεση δίνει την εντύπωση στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει. Έτσι, το φάρμακο βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό.

Τα άτομα χωρίς διαβήτη λαμβάνουν το σκεύασμα ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, έχοντας οδηγήσει σε ελλείψεις του φαρμάκου για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παράλληλα δημιουργώντας μια αγορά για πλαστά φάρμακα.

Ο ΠΟΥ είπε ότι παρακολουθούσε τις αυξανόμενες αναφορές για το πλαστά Ozempic σε όλο τον κόσμο από το 2022.

Ψεύτικες παρτίδες κατασχέθηκαν από τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κίνδυνος για την υγεία

«Συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να γνωρίζουν αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ Yukiko Nakatani, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για βασικά φάρμακα και προϊόντα υγείας.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ορισμένες ψεύτικες ενέσεις μπορεί να μην περιέχουν καθόλου σεμαγλουτίδη ή άλλες μπορεί να περιέχουν άλλα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, που οδηγεί σε «απρόβλεπτα» αποτελέσματα.

«Αυτά τα παραποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα του Ηνωμένου Βασιλείου κατάσχεσε μια παρτίδα πλαστού Ozempic τον περασμένο Οκτώβριο.

Είχαν έρθει στη χώρα από νόμιμους προμηθευτές στην Αυστρία και τη Γερμανία και φαινόταν να έχουν αυθεντική συσκευασία.

Ο Δρ Alison Cave, επικεφαλής υπεύθυνος ασφαλείας του οργανισμού, δήλωσε: «Η αγορά σεμαγλουτίδης από παράνομα εμπορευόμενους διαδικτυακούς προμηθευτές αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απόκτησης ενός προϊόντος που είτε είναι παραποιημένο είτε δεν έχει άδεια χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα, τόνισε ότι η ένεση τέτοιων προϊόντων «μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο».

Μια έκδοση μεγαλύτερης ισχύος του Ozempic έχει αναπτυχθεί ειδικά για απώλεια βάρους και διατίθεται στο εμπόριο ως Wegovy.

Αυτό προσφέρεται σε εξειδικευμένες κλινικές απώλειας βάρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.