Στην ανάγκη πιο επισταμένης μελέτης για το ρήγμα που διατρέχει τη Λάρισα και δίνει σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Αθαν. Γκανάς.
Ο κ. Γκανάς εξήγησε, ότι το συγκεκριμένο ρήγμα διαθέτει μια περιοδικότητα ενεργοποίησης της τάξεως των 1.500 – 2.000 ετών, αντίστοιχη με αυτή του ρήγματος στην Ελασσόνα που ταρακούνησε την Θεσσαλία τον περασμένο Μάρτιο.
Το συγκεκριμένο ρήγμα εισέρχεται στη Λάρισα από Δυσμάς, από την Αμυγδαλέα, στο ύψος του Πηνειού ποταμού και μπαίνει στην πόλη. Δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζει ανατολικά της Λάρισας και μέχρι που φτάνει, σημείωσε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε, ότι χρειάζεται να γίνει πιο επισταμένη μελέτη για το συγκεκριμένο ρήγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έχουν γίνει στο ρήγμα της Γυρτώνης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πατρών, όπου οι ερευνητές δημιούργησαν ορύγματα και με drone προχώρησαν στην χαρτογράφηση του ανάγλυφου.
Ο κ. Γκανάς πρόσθεσε, ότι τον ερχόμενο Μάιο η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία διοργανώνει στην Πάτρα το 16ο Συνέδριο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και εκδρομή – επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Δαμάσι. Προσβλέπουμε στη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχουμε στόχο να ενημερώσουμε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μέσα από την επίσκεψη μας αυτή, εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Όσον αφορά τέλος τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις, που ταρακούνησαν την περιοχή της Ελασσόνας τα Χριστούγεννα και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου ο κ. Γκανάς, ανέφερε ότι δεν εμπνέουν ανησυχία και ότι αποτελούν συνέχεια της μετασεισμικής ακολουθίας.