Συναγερμός στα ελληνοαλβανικά σύνορα: Τι κάνει ο Ερντογάν

Αυτό που προβληματίζει το τελευταίο διάστημα είναι το μέτωπο που χτίζει η Τουρκία στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Η σχέση Ερντογάν-Ράμα είναι κάτι παραπάνω από αγαστή με τον Αλβανό πρωθυπουργό να εκτελεί κατά γράμμα τα τουρκικά σχέδια εναντίον της Ελλάδας.

Ποια είναι αυτά; Οπως επισημαίνει ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών «πρόσφατα αλβανικά MME έφεραν στο φως μια συμφωνία του Ράμα με τον Ερντογάν. Τίρανα και Αγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας όπου εκεί μέσα εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Τουρκία στην Αλβανία. Μια συμφωνία τύπου Τουρκίας-Λιβύης που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις ομογενειακών ιστοσελίδων έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 σουνιτών μουσουλμάνων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου εκεί όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο και δη κοντά στα ελληνικά σύνορα».

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα που επικαλείται ο κ. Μπαλτζώης «σχεδιάζεται οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής. Γι αυτό το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Ο κίνδυνος να προσπαθήσει ο Ερντογάν να δημιουργήσει σκηνικό Εβρου και στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι προφανής. Λόγω αυτού του κινδύνου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται πολλές συσκέψεις στο ΓΕΕΘΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο και σε αυτή την περιοχή των συνόρων».

Πηγή: Realnews

-Ad-