Συναγερμός στην κυβέρνηση για τον κοροναϊό

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στη γειτονική Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί ομιλία του στη βουλή για τον παιδικό διαβήτη και αυτή την ώρα προεδρεύει ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς και των ειδικών επιστημόνων που θα γνωμοδοτήσουν για τον βαθμό επικινδυνότητας και τους τρόπους θωράκισης της χώρας.

Χθες, πραγματοποίηθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να γίνει μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για το τί θα γίνει με τους μαθητές των δέκα σχολείων που βρίσκονται για εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι να μην μπουν σε καραντίνα οι μαθητές καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος καθώς δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Κατά τις ίδιες πηγές, το σκεπτικό των επιστημόνων ήταν ότι στην Ιταλία υπάρχουν πληγείσες περιοχές από τον κοροναϊό και όχι πληγείσα χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές των δύο εκ των δέκα σχολείων που ταξίδεψαν στην Ιταλία, βρίσκονται στο Μιλάνο, ενώ οι υπόλοιπο σε περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ιταλίας.

Ωστόσο για προληπτικούς λόγους, πρόκειται άμεσα να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με την γείτονα χώρα, ενώ κατά τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Κικίλια στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του 2020 για την αντιμετώπιση του ιού, αλλά και πρόσθετα μέτρα θωράκισης της χώρας.

Με δεδομένο, πάντως, ότι όλοι οι ειδικοί θεωρούν πλέον εξαιρετικά πιθανό ο ιός του κορονοϊού να φτάσει και στη χώρα μας, κατά τη σημερινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστούν έκτακτα κονδύλια για τη διαχείριση του προβλήματος αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ελέγχων εισόδου στη χώρα αλλά και της ετοιμότητας της κρατικής μηχανής για να αντιμετωπίσει τυχόν ανάλογη κατάσταση με αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η γειτονική Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η εντατική και αμεςη ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας που θα γίνει τα αμεσως έπινα εικοσιτετράωρα ενώ αναλυτικότερη ενημέρωση αναμένεται σε λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, την Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου καιστα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».