Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ολος ο Στόλος στο Αιγαίο – «Όλο και πιο κοντά στη σύγκρουση»

Η σοβαρότερη ελληνοτουρκική κρίση από το 1974 εξελίσσεται μίλι-μίλι. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο αλλά και στη Ρόδο διατηρώντας σε κατάσταση επιφυλακής τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι πλέον έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Δεν είναι εύκολη η εξίσωση αντιμετώπισης της τουρκικής στρατιωτικής απειλής από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό γιατί είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση που είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει.

Το σενάριο που θέλει την Αγκυρα να προκαλεί ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα χρεώσει στην ελληνική πλευρά είναι πιθανό. Από την άλλη είναι σαφές ότι έχουν δοθεί εντολές για σκληρή αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής επιθετικής κίνησης όχι μόνο στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου όπου πλέει το Oruc Reis με τη συνοδεία των πολεμικών πλοίων αλλά οπουδήποτε στο Αιγαίο.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τη πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη n ελληνική κόκκινη γραμμή έχει χαραχθεί πλέον στα 6 ναυτικά μίλια. Πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι δύο στρατηγικές; Μέχρι στιγμής το Πολεμικό Ναυτικό έχει κατορθώσει να τις συνδυάσει με σκληρό πρέσινγκ της τουρκικής αρμάδας που προκαλεί με τον πλου της σε Καστελλόριζο και Ρόδο. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν σε απόσταση 1,5 μιλίου τους Τούρκους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το Καστελλόριζο Η προσέγγιση είχε αποτέλεσμα.

«Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας μίλι-μίλι και κάθε μέρα φαίνεται να φτάνουμε όλο και πιο κοντά στη σύγκρουση» αναφέρει πηγή του ΓΕΕΘΑ. Ολος ο Στόλος είναι εκτός Ναυστάθμου και αυτό συμβαίνει με ολιγοήμερα διαλείμματα από τις 21 Ιουλίου. Η κόπωση μέσων και προσωπικού είναι δεδομένη αλλά δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις ναυτικέςε πιχειρήσεις που γίνονται κάθε μέρα σε όλο το Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δύσκολα πάντως είναι μπροστά μας κι αυτό το γνωρίζουν οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι δηλώσεις υπουργών του τουρκικού καθεστώτος για αποστολή γεωτρύπανου είτε στην περιοχή του Καστελλόριζου είτε νοτίως της Κρήτης λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τη στρατιωτική ηγεσία αφού μέχρι στιγμής είναι αλήθεια ότι όσα έχει ανακοινώσει η Αγκυρα τα έχει υλοποιήσει.

Στην περίπτωση αποστολής γεωτρύπανου σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων οι επιλογές αντιμετώπισης περιορίζονται. Στα γενικά επιτελεία είναι προετοιμασμένοι για κρίση μακράς διαρκείας. Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο λένε οι εκτιμήσεις που στηρίζονται στην παράδοξη στάση των Ευρωπαίων. Στάση που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.

Πηγή: Realnews