Αιγαίο: Αδιανόητη «πολεμική» απόφαση από την Τουρκία

Μόλις λίγες ώρες αφού ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX… για τις ίδιες ημερομηνίες.!

Με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο – όπως δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ- η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συμφώνησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ασκήσεις με πυρά που είχαν οι δύο στόλοι στο Αιγαίο, ελέω 28ης Οκτωβρίου και 29ης (Εθνική επέτειος της τουρκικής δημοκρατίας).

Οι τουρκικές ασκήσεις που ακυρώθηκαν αφορούσαν ναυτικά γυμνάσια, τα οποία θα ξεκινούσαν 26 Οκτωβρίου και θα είχαν διάρκεια μέχρι 28.

Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, στη Μεσόγειο.

Μετά την ελληνική εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ακολουθεί η τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1923, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Τι σχεδιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν για το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου; Θα είναι το Oruc Reis εν πλω κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και θα διεξάγει έρευνες; Θα κινηθεί προς το λιμάνι της Αττάλειας έπειτα από 15 ημέρες ερευνών μέσα στον Οκτώβριο και συνολικά 50 ημέρες εργασιών από τις 10 Αυγούστου; Θα δώσει την σκυτάλη σε κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο που είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί από την Άγκυρα -σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- για το τι θα ακολουθήσει τις πρόδρομες εργασίες του Oruc Reis εάν εντοπιστεί κάποια περιοχή που γεννά προσδοκίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;

-Ad-