Συναγερμός στο Αιγαίο: Τι «έφτιαξε» ο Ερντογάν, η αντίδραση της Αθήνας

Ειδική ομάδα με αποκλειστική αποστολή να συντηρεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά έχει συστήσει ο Ερντογάν, ενώ ολιγομελής φαίνεται ότι είναι και η ομάδα που πρωταγωνιστεί την τελευταία περίοδο με παραβιάσεις από θαλάσσης με ακταιωρούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έξι οκτώ τουρκικά αεροσκάφη κατά μέσο όρο περίπου τρεις σχηματισμοί δηλαδή είναι αυτά που προχωρούν καθημερινά στο μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας αλλά και στις αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από μεγάλα και μικρά ελληνικά νησιά.

Την περασμένη Τετάρτη για παράδειγμα οι 35 παραβιάσεις και οι 10 υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από μεγάλα νησιά του Αιγαίου έγιναν από συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη. Τα έξι ήταν F-16 ενώ συμμετείχαν και δύο F-4 που θεωρούνται παλιάς τεχνολογίας. Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές το τελευταίο δίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΈΕΘΑ.

Το κρεσέντο επιθετικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο δηλαδή υλοποιείται από μια ολιγάριθμη ομάδα τουρκικών αεροσκαφών και όχι από δεκάδες μαχητικά όπως θα περίμενε κανείς. Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση αλλά για έναν οργανωμένο σχεδιασμό της Αγκυρας που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι η Τουρκία με λίγα μέσα χωρίς σπατάλες δυνάμεων και καυσίμων μπορεί να συντηρεί τις προκλήσεις της και να έχει διαρκή παρουσία στο Αιγαίο.

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ