Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Αυξημένη επαγρύπνηση στη θαλάσσια ζώνη Κρήτης-Καστελλορίζου

Η επιμονή της Τουρκίας στις ακραίες και επικίνδυνες προκλήσεις το τελευταίο διάστημα έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Από τη στιγμή που η Αγκυρα ειδικά μετά την υπογραφή των μνημονίων με τη Λιβύη όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά συνεχίζει την έξαρση της επιθετικής ρητορικής, οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν επιβεβλημένο τα επίπεδα ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να αυξηθούν κι άλλο εστιάζοντας στον άξονα μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου.

Κάθε κίνηση του τουρκικού στρατού παρακολουθείται έτσι κι αλλιώς από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με όλα τα σύγχρονα μέσα όμως το τελευταίο δίμηνο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση. Επιπλέον μεγάλος βάρος έχει δοθεί για αυξημένη επιτήρηση της περιοχής ανάμεσα σε Καστελλόριζο-Ρόδο-Κρήτη. Η Αγκυρα όπως προκύπτει και από το σύμφωνο με την Τρίπολη για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει στοχοποιήσει αυτή τη θαλάσσια ζώνη και γι αυτό έχει κριθεί σκόπιμο η συγκεκριμένη περιοχή να παρακολουθείται στενά.

Ανεξαρτήτως της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πλοία που περιπολούν παγίως πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος. Τώρα όμως η επαγρύπνηση της ευρύτερης περιοχής απ όλα τα πλοία επιφανείας και όχι μόνο είναι συνεχείς με στόχο να αποτραπεί μια τουρκική πρόκληση είτε από ερευνητικό είτε από πολεμικό σκάφος.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινείται όμως σύμφωνα τα «ΝΕΑ» και ο Στρατός Ξηράς. Οι επιτελείς του προχωρούν μάλιστα σε παρεμβάσεις περαιτέρω θωράκισης κάποιων ακριτικών περιοχών υπό άκρα μυστικότητα. Σε όλους του σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιλαμβάνεται πάντα το Καστελλόριζο. Η εντολή που έχει δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΣ είναι η αποτρεπτική ικανότητα του Στρατού στην περιοχή να ενισχυθεί με τη συχνή διεξαγωγή ασκήσεων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Μεγίστης δηλαδή και σε Ρω και Στρογγυλή. Το τελευταίο διάστημα δε οι συχνές βολές και ασκήσεις στο Καστελλόριζο προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία. Αυτό συνέβη και την Παρασκευή, όταν αρχηγός ΓΕΣ επισκέφτηκε το Καστελλόριζο και τα επιτηρητικά φυλάκια σε Στρογγυλή και Ρω και παρακολούθησε την εξέλιξη ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Πληροφορίες από εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

-Ad-