Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Πρόβες για θερμό επεισόδιο

Σε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου προχώρησε χθες το μεσημέρι η Αγκυρα καθώς ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τον βόρειο Εβρο στην περιοχή της Ορεστιάδας και σε ύψος μόλις 150 μέτρων.

Εκείνη την ώρα εκτελούσε περιπολία επιτήρησης στα σύνορα ελληνικό ελικόπτερο και ο προφανής στόχος των τουρκικών αεροσκαφών ήταν να το παρενοχλήσουν. Οπως ήταν αναμενόμενο τόσο στον Εβρο όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ενισχυμένες το τελευταίο διάστημα όσο και στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός από αυτή την πρωτοφανή κλιμάκωση της Τουρκίας.

Εδώ δεν μιλάμε για θάλασσα, για μία περιοχή δηλαδή πάνω από το Αιγαίο στην οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου μας. Στον Εβρο πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος. Εκεί υπάρχει καθορισμένο σύνορο έλεγε χθες με νόημα ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου στα «ΝΕΑ».

Η νέα τουρκική πρόκληση που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε θερμό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι Ελληνικό ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή του Εβρου εκτελώντας περιπολία επιτήρησης των συνόρων για εντοπισμό μεταναστών. Στις 14:52 ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξαν πάνω από το σημείο σε ύψος από 3.000 μέτρα έως 150 μέτρα επιχειρώντας όπως όλα δείχνουν να παρενοχλήσουν το ελληνικό ελικόπτερο.

Η ελληνική απάντηση ήταν άμεση αφού απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν στην περιοχή του Εβρου και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν. Λίγο αργότερα όμως στις 15:27 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΈΕΘΑ ακολούθησε νέα πρόκληση στο Αιγαίο. Ζεύγος τουρκικών F 16 πέταξαν πάνω από τις νησίδες Καλόγεροι στα νοτιοδυτικά της Χίου σε ύψος 26.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω ακραίες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοφανούς πρόκλησης με την υπέρπτηση στον Εβρο έγιναν από μόλις 8 αεροσκάφη. Αυτό όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει ότι η Αγκυρα επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης ανεξαρτήτως των μέσων που διαθέτει

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν καθημερινά έχουμε παρενοχλήσεις ελληνικών σκαφών από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής σε διάφορες περιοχές στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού δεν περιορίστηκε σε επικίνδυνους ελιγμούς αλλά κτύπησε το ελληνικό σκάφος στην πρύμνη Χάρη στην ψυχραιμία του κυβερνήτη του ελληνικού σκάφους είχαμε μόνο υλικές ζημιές. Αυτό επισήμανε μιλώντας στα ΝΕΑ αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε χθες λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Κω εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το επεισόδιο συνέβη ενώ το σκάφος του Λιμενικού έκανε την καθιερωμένη νυχτερινή περιπολία του ανοικτά της περιοχής Σκανδάρι για τον εντοπισμό λέμβων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγη ώρα πριν επιστρέψουν στο λιμάνι της Κω έχοντας ολοκληρώσει την περιπολία ξαφνικά το πλήρωμά του αντιλήφθηκε να τους πλησιάζει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο αρχικά έκανε ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από την πρύμνη Στη συνέχεια χτύπησε στην πίσω πλευρά το ελληνικό σκάφος με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ρέλια προστατευτικά εξαρτήματα στο κατάστρωμα.

Το περιστατικό κατεγράφη σε βίντεο από μέλος του πληρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τουρκικό σκάφος προκλήθηκαν πιο σοβαρές υλικές ζημιές Ακολούθως το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στην Κω για να εξακριβωθούν οι ζημιές. Δεν τραυματίστηκε κανείς από το πλήρωμα. Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα έκανε λόγο για σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός. Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μια προκλητική επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην Αθήνα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν τη χθεσινή διπλή πρόκληση αλλά και τη νυχτερινή ένταση με τη ρίψη μολότοφ στις ελληνικές δυνάμεις στον Εβρο ως προετοιμασία από την Αγκυρα για θερμό επεισόδιο.

Για την κυβέρνηση οι πτήσεις τουρκικών F 16 πάνω από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο και ο εμβολισμός του ταχύπλοου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στην Κω επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πρόθεση της Αγκυρας να τεντώσει το σκοινί με βαριές προκλήσεις μετά το πρόσφατο στρίμωγμα Ερντογάν στις Βρυξέλλες Αποτελούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σκοπούμενη πρόκληση ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ενέργειες πέρα κάθε ευρωπαϊκή λογική. Οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς δίνονται με διαρκή ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συντονισμό των επιτελών του Μαξίμου, του ελληνικού Πενταγώνου και των αρμόδιων υπουργών, ενώ την ανάγκη η Ελλάδα να σταθεί συντεταγμένα και αποφασιστικά στο θράσος της Αγκυρας διαπιστώνοντας πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο συναγερμός ήχησε στο Μαξίμου νωρίς το πρωί μετά τον φανερό στόχο της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στη θάλασσα ενώ σημειωτέον καταγράφονταν μηδενικές προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές για ένα 48ωρο.

«Δεν παρασυρόμαστε είμαστε σε επιφυλακή» αναφέρουν αρμόδιες αρχές μετά τη χθεσινή αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας στα τουρκικά παράλια.

Ενήμερος από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τους επιτελείς του Μαξίμου σε ανοιχτή γραμμή με τα αρμόδια στελέχη δρομολογήθηκαν άμεσα κινήσεις διάβημα στον τούρκο πρεσβευτή ενημέρωση των εταίρων σε EE και ΝΑΤΟ σκληρές ανακοινώσεις από αρμόδια στελέχη.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»