Η πρόσκαιρη αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα του Εβρου λόγω του κορονοϊού που πλήττει και την Τουρκία δεν καθησυχάζει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που περιμένουν τώρα πότε θα εκδηλωθεί η αντεπίθε ση του σουλτάνου.
Οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με τη Realnews, εκτιμούν πως αυτό που συνέβη στον Εβρο από την Καθαρά Δευτέρα δεν ήταν παροδικό αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο μακροπρόθεσμης πολιορκίας του Εβρου που ανοίγει στην Ελλάδα ένα νέο μέτωπο.
Αντίστοιχης αποφασιστικότητας ήταν και οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης στον Εβρο οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είχαν θέσει έναν στόχο. «Να αντέξουμε τουλάχιστον τρία 24ωρα. Αυτό θα αποθαρρύνει πολλούς και θα επιστρέψουν στο εσωτερικό της Τουρκίας» έλεγαν. Είκοσι ημέρες μετά έχει γίνει σαφές ότι το σχέδιο άλωσης του Εβρου προβλέπει μακροχρόνια πολιορκία και αυτό προκαλεί προβληματισμό στο ΥΠΕΘΑ που θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει και το νότιο μέτωπο κάτω από την Κρήτη.
Ο όρος άλωση του Εβρου δεν είναι τυχαίος. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που συντονίζουν την επιχείρηση στον Εβρο γιατί περί αυτού πρόκειται έχουν δώσει την κωδική ονομασία «1453». Με αυτόν τον κωδικό πετά κάθε μέρα και σχεδόν όλο το 24ωρο τουρκικό UAV στην περιοχή του Εβρου. Εκτός από τα μεγάλα UAV που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στη γραμμή του Εβρου γίνονται και πολλές πτήσεις μικρών drones τα οποία χρησιμοποιούν περίπολοι του τουρκικού στρατού για τον ίδιο λόγο ο σκοπός τους είναι να μάθουν λεπτομέρειες για τη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί πλέον τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει εγκλωβίσει στα σύνορα περίπου ως βιολογικό όπλο όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Ευρώπης» λέει στη Realnews πηγή του ΓΕΕΘΑ. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας.
Το μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την πολιορκία του Εβρου είναι η φθορά που υφίστανται οι ελληνικές δυνάμεις οι οποίες καλούνται να αναχαιτίζουν κάθε μέρα τις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων. Ηδη έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ενισχύσεις και έχουν παγώσει όλες οι μετακινήσεις προσωπικού. Ωστόσο όσο ο χρόνος περνά είναι δεδομένο ότι η κατάσταση αλλάζει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως έκτακτη αλλά ως ένα ακόμη μέτωπο στα ελληνοτουρκικά.
Πληροφορίες: Realnews