Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τον Βασίλης Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον Κίμωνα Δρακόπουλο.

Η κυβέρνηση βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, εξετάζει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της τόσο από τα δειγματοληπτικά τεστ, όσο και από τους ελέγχους για να καταλήξει στα επόμενα βήματά της.

Ανησυχία στους επιστήμονες για την διασπορά

Ο διψήφιος αριθμός ασθενών σε σχεδόν καθημερινή βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αδυναμία λήψης οριζόντιων μέτρων (όπως αυτά της περασμένης Άνοιξης) μετατοπίζουν τις προσπάθειες των ειδικών αφενός στην επιλογή νέου «μίγματος» μέτρων προστασίας και αφετέρου στην επένδυση στην ακρίβεια της ιχνηλάτησης, δίπτυχο που χαρακτηρίζει τη δεύτερη, καλοκαιρινή, μεγάλη μάχη της χώρας με τον κορονοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε εκ νέου άνοδος κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ και μία νέα εστία στην Καβάλα, έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των επιδημιολόγων.

Χθες εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα στην Καβάλα, που αποτέλεσαν συνέχεια των τεσσάρων της προηγούμενης ημέρας, με την πόλη της βόρειας Ελλάδας να ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αν προστεθεί μάλιστα το γεγονός πως στην πόλη της Καβάλας πριν μία εβδομάδα εντοπίστηκαν και κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, η περιοχή χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Για το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, ο «εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορονοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας την ίδια ώρα με νόημα τις ρίζες του κακού.

«Στο εσωτερικό όμως, φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει» τόνισε ο κ.Πέτσας και προειδοποίησε πως «για αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορονοϊός είναι εδώ», πρόσθεσε.