Στα ελληνικά ύδατα το τουρκικό «Oruc Reis» – Τι λέει το ΓΕΕΘΑ

Σε ελληνικά ύδατα έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που είχε γίνει η παραβίαση.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ρίξει καλώδια, ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.

Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή.

Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ΄χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» από την Κάρπαθο.

Το ΓΕΕΘΑ ανέφερε: «το ερευνητικό “Oruc Reis” (Ορούτς Ρέις) τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.».

«Οι Τούρκοι τεστάρουν την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον γνωστό διεθνολόγο, Κωνσταντίνο Φίλη, είναι πολύ πιθανό η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να είναι ένα «τεστ» της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε υπάρχουν πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης αλλά θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της.

Ο κ. Φίλης εξήγησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, η φρεγάτα θα πήγαινε με συνοδεία.

Τέλος, τόνισε πως η αντίδραση της χώρας μας ήταν πολύ σωστή.