Συναγερμός: Τρία σενάρια «δείχνουν» θερμό επεισόδιο (χάρτες)

Σε ετοιμότητα για έναν καυτό Ιούλιο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι επιτελείς σε Μαξίμου Πεντάγωνο και υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται και καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για την απόκρουση μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης που θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν αναλυθεί τρία πιθανά σενάρια για το πού ενδέχεται να αποστείλει η Αγκυρα ένα ερευνητικό σκάφος, όπως φαίνεται να είναι ο δικός της σχεδιασμός. Και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να απαντήσει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης κινείται στη βάση ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Το σχέδιο πρόκλησης με ερευνητικό σκάφος αντί γεωτρύπανου ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ αναφέροντας ότι τρεις με τέσσερις μήνες θα διαρκέσουν οι σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου και ακολούθως θα προσδιοριστεί η περιοχή που θα γίνει γεώτρηση.

Ακόμη και ως σενάριο ωστόσο έχει ήδη εξεταστεί μία ακόμη πιο ακραία ενέργεια από τον Ερντογάν δηλαδή η αποστολή απευθείας ενός γεωτρύπανου σε μια πρόκληση που θα συνδυαστεί με την προβολή ισχύος. Αλλωστε η Αγκυρα διαθέτει πλέον τρία γεωτρύπανα. Σε ποιες περιοχές όμως θα μπορούσε να προκαλέσει η Τουρκία δημιουργώντας προϋποθέσεις για έναν καυτό Ιούλιο;

Τα επιτελεία στην Αθήνα κινούνται στη βάση τριών εκδοχών:

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πιθανότητα η Αγκυρα να επιλέξει να στείλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού συμφώνου για λογαριασμό όμως της Λιβύης και της κυβέρνησης Σάρατζ. Αν η κυβέρνηση Σάρατζ δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ η Ελλάδα θα έχει απέναντι της πολιτικά και νομικά τη Λιβύη και θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον λίβυο ηγέτη με τον οποίο δεν διατηρεί σχέσεις.
  • Μία δεύτερη πιθανότητα είναι η Τουρκία να προκαλέσει με έρευνα πολύ κοντά στην Κρήτη κάτω από τον Νομό Λασιθίου. Σε σημείο δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει σημαδέψει όπως όλα δείχνουν το ελληνικό Οικόπεδο 15 το οποίο έχει οριοθετήσει για έρευνες η Ελλάδα νότια του Λασιθίου.
  • Είναι πιθανό και ένα τρίτο σενάριο. Μπορεί η κυβέρνηση Σάρατζ να αναθέσει έρευνα στην ΤΡΑΟ κοντά στο όριο της οιονεί ελληνικής-λιβυκής ΑΟΖ η οποία όμως δεν έχει οριοθετηθεί.

TA ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου πάντως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό τρία είναι και τα βασικά στάδια της ελληνικής αντίδρασης. Αν η Αγκυρα επιχειρήσει εισβολή ερευνητικού της σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Αθήνα θα χαράξει άμεσα κόκκινη γραμμή με την αποστολή φρεγάτας. Η παρουσία της ελληνικής μονάδας όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς θα στείλει έμπρακτο μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει μία πρόκληση.

Ακόμη πιο δυναμική θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό αποπειραθεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Εκτός από ελληνική φρεγάτα θα υπάρχει ισχυρή παρουσία και παρακολούθηση από πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και υποστήριξη από την Αεροπορία.

Οσο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου θα σημάνει συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις με την κάθοδο πολλαπλών μέσων στο σημείο και την ενεργοποίηση σχεδίων για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ