Αμεσες πρωτοβουλίες για την καταστροφή επικίνδυνων εκρηκτικών υλικών που βρίσκονται αποθηκευμένα σε δύο στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στο λιμάνι των Χανίων αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων ευαισθητοποιημένοι μετά τα τραγικά γεγονότα της Βηρυτού.
Πρόκειται για ουσίες όπως powergel, ANFO και νιτρικό αμμώνιο οι οποίες ευθύνονται μεταξύ άλλων για τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας πριν από μερικές ημέρες και παρά τον κώδωνα κινδύνου που χτυπούσε διαρκώς από την πλευρά του το ΓΕΕθΑ το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν καταστραφεί ακόμη όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Οι θανατηφόρες αυτές ποσότητες είχαν κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού στα τέλη Μαΐου του 2017 στις αρχές του 2018 αλλά και στις αρχές του 2016 κατόπιν διενέργειας ελέγχων στα πλοία που τις μετέφεραν μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τρεις περιπτώσεις
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε το πλοίο Mekong Spirit το οποίο κατά την επίμαχη περίοδο είχε καταπλεύσει στη θαλάσσια περιοχή των Χανίων όπου κατόπιν ιχνηλάτησης του φορτίου του από την Ακτοφυλακή το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στην κατάσχεση των εκρηκτικών υλών που ανακαλύφθηκαν. Η δεύτερη αφορούσε το πλοίο Andromeda το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου στη Βορειοανατολική Κρήτη τον Ιανουάριο του 2018. Τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν φορτωμένα τα δύο πλοία και που ήταν απολύτως συναφή μεταξύ τους κατασχέθηκαν τότε με το αιτιολογικό ότι ο τελικός προορισμός τους ήταν η εμπόλεμη Λιβύη γεγονός που ισοδυναμούσε με σπάσιμο του διεθνούς εμπάργκο που είχε επιβληθεί.
Με δικαστική εντολή και κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών η φύλαξη των εν λόγω φορτίων ανατέθηκε τον Μάρτιο του 2018 στις Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα σε στρατόπεδα στην περιοχή των Σερρών και της Καβάλας. Το διάστημα αυτό κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών πραγματοποιούν συνεχείς επιθεωρήσεις για την αποφυγή ατυχήματος ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποδέσμευση και στη συνέχεια την καταστροφή τους.
Το τρίτο σχετικό συμβάν προγενέστερο 2016 και διαφορετικής φύσεως από τα άλλα δύο έχει ως επίκεντρο το φορτίο του πλοίου Trader 400 (400 σάκοι νιτρικό αμμώνιο με καθαρό βάρος περίπου 10 τόνοι το οποίο με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2016) αποθηκεύθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Ναύσταθμο Κρήτης στα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι η Αρχή έχει αποφανθεί για την αποδέσμευση του φορτίου μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατή η ανεύρεση των δικαιούχων Ωστόσο παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις του ΓΕΕΘΑ το οποίο ζητά από τις εμπλεκόμενες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές το πράσινο φως για την παροχή της νομικής δυνατότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στην καταστροφή των εκρηκτικών υλών η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση παραμένει δέσμια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κινητοποίησε άμεσα τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος με απόρρητη και κατεπείγουσα προσωπική επιστολή του προς τα διοικητικά αρμόδια Εφετεία και τις αντίστοιχες Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών με ημερομηνία Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 την οποία κοινοποίησε και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες για την καταστροφή του επικίνδυνου υλικού από τις ειδικευμένες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά»