Συναντήσεις σε Βενετία και Γενεύη για Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη Γενεύη και τη Βενετία την Πέμπτη (11.03) όπου είχε σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων κι αυτή με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Συνάντηση με τον Κροάτη ΥΠΕΞ την Παρασκευή (12.03).

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Γενεύη όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις.

Στο επίκεντρο βρέθηκα οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, με τον ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ έγινε σαφής η διαρκής στήριξη της Ελλάδας στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου και στις προσπάθειες που κάνει ο ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα, προς όφελος των πολιτών της χώρας.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Βενετία όπου επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Επίσης συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχο Νοτίου Ευρώπης, κ. Πολύκαρπο, ο οποίος ενθρονίστηκε νωρίτερα την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, βρέθηκε στον καθεδρικό ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων, στην ιστορική περιοχή του Campo dei Greci της Βενετίας, που υπήρξε πνευματική κοιτίδα του Ελληνισμού στη Δύση μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος επίσης ταξίδεψε στη Βενετία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, παρευρέθηκε στην τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχου Νοτίας Ευρώπης, κ. Πολυκάρπου, η οποία έλαβε χώρα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βλάσης εξήρε το πλούσιο ποιμαντικό έργο που ο κ. Πολύκαρπος επέδειξε επί δέκα τέσσερα συναπτά έτη στην κεφαλή της Μητρόπολης Ισπανίας και Πορτογαλίας και μετέφερε στον νέο Μητροπολίτη τις ευχές της Ελληνικής Πολιτείας για γόνιμη και μακροήμερη διακονία στην Μητρόπολη Ιταλίας, προς όφελος του Ελληνισμού, της Εκκλησίας και του ορθόδοξου ποιμνίου της.

Στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής δράσης της χώρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δένδιας την Παρασκευή (12.03), έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Οι συζητήσεις θα έχουν αντικείμενο διμερή θέματα και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και το προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00, ενώ στη συνέχεια οι δυο υπουργοί θα κάνουν τοποθετήσεις προς τον Τύπο μετά τις 13:15.