Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί.
Τρεις ώρες διήρκεσε περίπου η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μελισσοκόμων, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να είναι κατηγορηματικός ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι όσον αφορά το θέμα των ελληνοποιήσεων.
«Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια. Έχουμε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και υπονομεύουν την οικονομία της χώρας.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού, όπως η ολοκλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων (Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα), ενώ έχει νομοθετηθεί η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι.
Ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ, στο πλευρό των μελισσοκόμων τάσσεται και ο ΕΛΓΑ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο να αναφέρεται στους κινδύνους που καλύπτει ο υφιστάμενος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, οι περισσότεροι των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των μελισσοκόμων. Επισήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από τους παραγωγούς, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί – εκ του νόμου- να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών ασφαλίστρων και καταβολής αποζημιώσεων. Παράλληλα τόνισε ότι για λειτουργικούς λόγους του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη η ψηφιακή οργάνωση των μελισσοκόμων, ανακοίνωσε δε ότι στο σχεδιασμό του Οργανισμού με τον νέο κανονισμό είναι η αποζημίωση του 100% των ζημιών.
Τέλος, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Πέτρος Χιώτης, μετά το τέλος της συνάντσης τόνισε: «Υπάρχει μια διάθεση να φτιάξουμε κάποιες ομάδες εργασίας ώστε να βρούμε λύσεις σε κάποια ζητήματα που είναι προς το παρόν μη επιλύσιμα. Θα πρέπει η Ομοσπονδία να φτιάξει το καινούριο προεδρείο και να αναλάβει αυτό που ξεκινήσαμε εμείς ως συντονιστική επιτροπή. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί μαζί τους. Υπήρξε μια θετική διάθεση και θεωρώ ένα θετικό βήμα». Ο Πρόεδρος Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδος, Κυριάκος Βήρος επεσήμανε: «Έγιναν δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν αμείλικτες διαδικασίες ελέγχου απέναντι στο προϊόν έτσι ώστε να δώσουμε αξία και στον Έλληνα όμως να δώσουμε και αξία στα χρήματα του καταναλωτή που μας τιμά και δεν θέλουμε να δέχεται ατιμία με αθέμιτους τρόπους βαφτίσματος μελιού. Για το κόστος παραγωγής, προσπαθήσαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω να πάρουμε κάποιες περισσότερες δεσμεύσεις, μας αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες, θα μεταφέρουμε όλη τη συζήτηση στο Συντονιστικό μας».