Συνάντηση Δένδια με Μάας – Μήνυμα στην Άγκυρα

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης (25/08) οι Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας, μετά από τη συνάντησή τους για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Χάικο Μάας στην Ελλάδα και παρέθεσε επιγραμματικά την ατζέντα των συνομιλιών.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε με τον Γερμανό ομόλογό του για τη Λιβύη και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έγινε και συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε:

«Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της. Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου».

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η Αθήνα προσβλέπει στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο κ. Μπορέλ και την παρουσίασή του στο άτυπο συμβούλιο. Διεμήνυσε δε, πως εάν συνεχιστεί η παραβατικότητα αυτό θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία.

«Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του “άλλος πράττειν”. Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές».

Μάας: Η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας – Μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη
Με τη σειρά του, ο κ. Μάας τόνισε πως η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

-Ad-