Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι θα υπογράψουν μάλιστα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου το απόγευμα της Κυριακής (17.03.24), όταν και αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα, αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Κάιρο.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλ Σισί ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, καθώς είχε πρωτοστατήσει προκειμένου να συμβεί αυτό αλλά και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στην όσαση Σίβα.
Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Πακέτο 7,4 δισ. από ΕΕ για τη στήριξη της Αιγύπτου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεμάχερ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ Ντε Κρόο βρίσκονται στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, για να επισφραγιστεί η συμφωνία χρηματοδότησης ενός πακέτου ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως στήριξη στην Αίγυπτο για το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, η Ένωση θα παράσχει στην Αίγυπτο χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2024 έως το 2027.
Τα χρήματα θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, όπως σημείωσε δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια.
Από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης θα παρασχεθεί το 2024, κατέληξε ο αξιωματούχος.