Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζαεφ: Ατάκες με σπόντες και νόημα

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διμερείς επαφές του στη Νέα Υόρκη και πριν από λίγο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι ο Ζόραν, χαίρομαι που σας συναντώ» συστήθηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στον κ. Μητσοτάκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Δική μου η χαρά».

Στη συζήτησή τους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έκανε δύο διαβήματα μέσα σε 48 ώρες καθώς οι γείτονες δεν τηρούν βασικά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον ομόλογό του να βρεθούν λύσεις για τα μακεδονικά προϊόντα.

Στο πρώτο τετ α τετ με τον Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι δε θα υπέγραφε την συμφωνία των Πρεσπών αλλά τώρα είναι υποχρεωμένος να την τηρήσει. Του ζήτησε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και ο Ζάεφ συμφώνησε να επισπευσθεί η διαδικασία για να βρεθεί λύση για τα μακεδονικά προϊόντα.

«Σας εύχομαι κάθε επιτυχία, ξέρω ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις αλλά μπορείτε να υπολογίζετε στους γείτονες» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης:

«Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, είμαστε πράγματι νέα κυβέρνηση και έχουμε ισχυρή εντολή να φέρουμε πραγματικές αλλαγές στην Ελλάδα»