Συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Fahad Aljalajel

Οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της Υγείας, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση της πολιτική ηγεσίας του υπ. Υγειάς με τον Υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας κ. Fahad Aljalajel

Ο Υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας σε πάρα πολλά επίπεδα, στην Οικονομία, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και τώρα στην Υγεία. Πιστεύω πραγματικά ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον μια χώρα που έχει πολλά να μας διδάξει.

Σήμερα εγκαινιάσαμε μια στενή συνεργασία και είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής για αυτή τη σημερινή συνάντηση και θέλω για άλλη μια φορά να τον καλωσορίσω στη χώρα μου», κατέληξε ο Α.Γεωργίαδης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, κ. Fahad Aljalajel, τόνισε στις δηλώσεις του : «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και προσβλέπω στη ενδυνάμωση της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Χάρηκα που είδα το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για τις ευκαιρίες που υπάρχουν από τον μετασχηματισμό του τομέα υγείας της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας τόσο στον τομέα της ψηφιακής υγείας όσο και τον τομέα των φαρμάκων».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να ακούσουμε πώς το Υπουργείο τους, μέσα από στρατηγικές επενδύσεις στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό “Υπουργείο Υγείας”, από ένα “Υπουργείο Ασθένειας”. Οι πολιτικές τους, που πλέον εστιάζουν κατά τα τρία τέταρτα στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας αντί για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αποδεικνύουν πως η προληπτική φροντίδα είναι πιο αποτελεσματική και πιο ανθρώπινη.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: «Μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, ανοίγουμε νέους δρόμους για την αντιμετώπιση των σύγχρονων υγειονομικών προκλήσεων. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και για τα συστήματα υγείας μας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε πως στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ψυχικής υγείας στην χώρα μας, καθώς και στις οργανωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει ο νόμος για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης. «Παρουσίασα επίσης πως ο νέος Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων θα διασυνδέσει όλες τις κατακερματισμένες υπηρεσίες και θα παρέχει ολιστικές υπηρεσίες στα εξαρτημένα άτομα», κατέληξε.

Η συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και των δύο πλευρών για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την επίτευξη συγκεκριμένων συμφωνιών και την προώθηση κοινών δράσεων στο εγγύς μέλλον.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ΕΚΑΒ, όπου το κλιμάκιο από τη Σαουδική Αραβία ξεναγήθηκε από την ελληνική πολιτική ηγεσία στους χώρους του και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ τελευταίος τους σταθμός ήταν η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία ELPEN.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Αίτηση εξαίρεσης πραγματογνωμόνων από την εξέταση των τελευταίων βίντεο κατέθεσε γονέας θύματος
25 Φεβρουαρίου, 2025
Φιλ Κόλινς: «Είμαι πολύ άρρωστος, έχω χάσει την όρεξη για μουσική»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αθωώθηκε ο 50χρονος που κατηγορούνταν για υποκίνηση βίας ενόψει των συλλαλητηρίων της Παρασκευής
25 Φεβρουαρίου, 2025
Καταγγελία για λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα από τον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Είχε εμμονή με 31χρονη γυναίκα– Καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση
25 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αποκαλύψεις από την στάση του σώματός του – Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Ανατροπή στη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου – Δύο αυτοκίνητα στο σημείο το μοιραίο βράδυ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Στην κλινική των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο 47χρονος που δολοφόνησε 44χρονη τρόφιμο στο Δαφνί
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Η νεότερη ανακοίνωση του γιού του – «Οτιδήποτε διαρρέει είναι ψεύτικο»
25 Φεβρουαρίου, 2025