US President Donald Trump and French President Emmanuel Macron shake hands at the end of a joint press conference in the East Room to the White House in Washington, DC, on February 24, 2025. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν: Φιλικές χειραψίες και μηνύματα εκατέρωθεν για το Ουκρανικό με φόντο το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν χθες ανήμερα της επετείου τριών ετών από την εισβολή στην Ουκρανία σε φιλικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τις έντονες διαφορές στην προσέγγισή τους στo ζήτημα, αναφορικά με την πρόταση του Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, καταδεικνύοντας το χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, έγιναν σε φιλική ατμόσφαιρα που βασίζεται σε χρόνια καλών διμερών σχέσεων. Ωστόσο ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με τον Τραμπ σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως δικτάτορα, αφού αποκάλεσε δικτάτορα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία “είναι ο επιτιθέμενος” στη σύγκρουση, θέμα για το οποίο ο Τραμπ αμφισβήτησε την περασμένη εβδομάδα. “Ο πρόεδρος Πούτιν παραβίασε την ειρήνη”, δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ.
Ο Τραμπ από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι προσπαθεί να διευθετήσει μια συνθήκη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είπε ότι θα μπορούσε να πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία.

Μακρόν: Δεν θέλουμε αδύναμη συμφωνία – Ναι στην ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων και από τον Πούτιν
Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε σε μια πιο μελετημένη προσέγγιση, ξεκινώντας με μια εκεχειρία και στη συνέχεια με μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας. “Θέλουμε ειρήνη, θέλει ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια συμφωνία που είναι αδύναμη”, δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, είπε, πρέπει να “αξιολογηθεί, να ελεγχθεί και να επαληθευτεί”.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, σχετικά με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων όταν τελικά επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία: “Δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Δεν θα είναι μέρος οποιασδήποτε σύγκρουσης. Θα είναι εκεί για να διασφαλίσουν ότι η ειρήνη γίνεται σεβαστή”, δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ. Ο Τραμπ δήλωσε ότι αποδέχεται την ιδέα, όπως και ο Πούτιν. “Ναι, θα το αποδεχτεί”, δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με την πιθανή θέση του Πούτιν σε μια ειρηνευτική δύναμη. “Του έκανα συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό.”

Ο Μακρόν, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ από τότε που ανέκτησε την εξουσία πριν από έναν μήνα, χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Τραμπ “σημείο καμπής” στην προσπάθεια για μια πιο ενιαία προσέγγιση. Ο Μακρόν προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σχέση με τον Τραμπ που οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων προεδρικών θητειών τους.

Ο Γάλλος ηγέτης έδειξε πώς έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο Τραμπ χωρίς να τον εξαγριώσει. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Μακρόν άγγιξε το χέρι του Τραμπ και διόρθωσε προσεκτικά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Ευρώπη έχει παραδώσει όλη τη βοήθειά της ως δάνεια.

Εν τω μεταξύ ο Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία για τα ουκρανικά ορυκτά, προκειμένου να ξεπληρώσει την Ουάσινγκτον για την πολεμική βοήθεια. Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει τον Ζελένσκι να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη για να επισφραγίσει τη συμφωνία. Υπεμθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά αιτήματα για 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει ούτε κατά διάνοια αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν προσέφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Ο Τραμπ, ερωτηθείς αν είναι πιθανό η Ουκρανία να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία, είπε: “Λοιπόν, θα το δούμε”. Ο Μακρόν δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει κυριαρχία για την Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω ανησυχίας στην Ευρώπη για τη σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Ουκρανία και τα ανοίγματα προς τη Μόσχα σχετικά με τη σύγκρουση.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αλέξης Κούγιας: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Τρόμος για 31χρονη στη Θεσσαλονίκη – Της ξήλωσε τις πινακίδες από το αυτοκίνητό της, την απείλησε και όρμησε να τη φιλήσει
25 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός – Τσατραφύλλιας: Χιόνια και κρύο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Υψηλές θερμοκρασίες και βροχές αυτή την εβδομάδα
25 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: «Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής ούτε επιβεβαιώνει ούτε αποκλείει εγκληματική ενέργεια»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Δίκη Καργιώτη: Ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Tέλος στις φωτοτυπίες, ταυτοποίηση μέσω gov.gr – Τι είπε για Προσωπικό Αριθμό, πατίνια και MyStreet
25 Φεβρουαρίου, 2025
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – Αντιπρόταση για τα ορυκτά ετοιμάζει η ΕΕ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κώστας Αρβανίτης: Χρονολόγιο εξελίξεων
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κηφισός: Φωτιά σε αυτοκίνητο στο ρεύμα προς Πειραιά – Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς
25 Φεβρουαρίου, 2025
Δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση
25 Φεβρουαρίου, 2025