Συνάντηση Τσίπρα – Τσούνη: Τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης θα έχει αύριο το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Την συνάντηση κατά τις πληροφορίες ζήτησε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επαφών που κάνει με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα όσα είπε και τον προηγούμενο Φεβρουάριο στον απελθόντα πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σαφέστατα υπέρ της ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εντούτοις διαφωνεί με την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την επ’ αόριστον παραχώρηση των βάσεων γι’ αυτό και την καταψήφισε.

Με φόντο την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την προκλητικότητα του Ερντογάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ πως τυχόν ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή. Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει στον κ. Τζωρτζ Τσούνης πως ενώ είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα των δύο χωρών να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους παζαριού και ανταλλαγμάτων προς την τουρκική πλευρά. Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνδέεται τόσο με τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κ. Στόλντεμπεργκ πως είναι κατανοητές οι ανησυχίες της Τουρκίας (για Φιλανδία και Σουηδία) αλλά και με του πρώην επικεφαλης του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν που μίλησε για παζάρι Τουρκίας και ΗΠΑ με στόχο τα F16.

Σημειωτέον πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας και τον επικεφαλής της ΚΟ της Αριστερής Συμμαχίας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η απόφαση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι σεβαστή , αλλά για να υποστηριχθεί θα πρέει να μην οδηγεί σε παζάρια του ΝΑΤΟ για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία δεδομένων των επιθετικών της ενεργειών στο Αιγαίο.