Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με σχετική εγκύκλιο καλεί όλους τους εισαγγελείς να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τους νόμους για την αθλητική βία και να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στους οργανωμένους οπαδούς. Βαρύτερες ποινές και κλείσιμο όλων των συνδέσμων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Σαρωτικούς ελέγχους διέταξε ο αθλητικός εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος.
Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού από έναν 23χρονο, γνωστό για τη δράση του σε περιστατικά οπαδικής βίας, έχει φέρει σε δεινή θέση τους συνδέσμους οπαδών. Τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σε κτήρια όπου στεγάζονται σύνδεσμοι οπαδών, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι χώροι και να διαλευκανθεί αν υπάρχει σύνδεση οπαδών με τυχόν άλλα περιστατικά αθλητικής βίας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος, με παραγγελία προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ζήτησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις. Αφορμή της παραγγελίας του κ. Σπυρόπουλου αποτέλεσε το περιστατικό της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.
Η πιο σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, αφορά την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ζαχαρία Κοκκινάκη, με την οποία σφίγγει για τα καλά ο κλοιός γύρω από τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απέστειλε στους εισαγγελείς πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητά εγρήγορση για περιστατικά αθλητικής βίας ενώ τονίζει πως πρέπει να υπάρχει επιβολή αυστηρών ποινών. Παράλληλα, ζητά την εισαγγελική παρέμβαση για το «σφράγισμα» όσων συνδέσμων δεν λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο.
«Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελούμενων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» στις λέσχες φιλάθλων ενώ γραφεία και εντευκτήρια που λειτουργούν προφανώς παράνομα αποτελούν ορμητήρια των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο του αντεισεγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επί της ουσίας δίνεται το έναυσμα για να κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι που δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».
Ο ίδιος κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης αυτή της μορφής εγκληματικότητας, προκειμένου να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών». Μάλιστα, ζητά από τους εισαγγελείς να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και στην περίπτωση που πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι η διάπραξη από κάποιον δράστη, ανάλογων εγκλημάτων στο παρελθόν, συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν πρέπει να αναστέλλεται η ποινή, ούτε να υπάρχει η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας, αλλά και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια. Ο κ. Κοκκινάκης επισήμανε και την ανάγκη για ταχύτατη εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών.
Η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου