Συνέχεια σεισμικής δραστηριότητας: Σε εξέλιξη έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης – Το Σάββατο η απόφαση για τα σχολεία

Ένα σχετικά πιο ήρεμο 24ωρο πέρασαν οι Κυκλάδες, με την πλέον σοβαρή δόνηση να καταγράφεται στις 09:15 το πρωί και να είναι εντάσεως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα.

Στις 17:17 έγινε ακόμα μια μεγάλη σεισμική δόνηση που άγγιξε τα 4,5 Ρίχτερ. Οι έλεγχοι στα κτήρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται και σήμερα, ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας. Tο βράδυ αναμένεται στο νησί η Ειδική Ομάδα Διάσωσης και Έρευνας του Ερυθρού Σταυρού με αυτοκίνητα και σκυλιά Κ9.

Αύριο, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

«Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, ελπίζουμε για τα καλύτερα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, εξαγγέλλοντας χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για πύλη διαφυγής στο νότιο τμήμα του νησιού.

Κ. Παπαζάχος: Ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις
Ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην Σαντορίνη έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, στο τέλος της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση ωστόσο είναι «πιο αισιόδοξοι» καθώς βλέπουν «το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».

Παράλληλα επισήμανε ότι στη Νέα Καμένη εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι, το απόγευμα στο Γαβρίλο θα μπει ένας νέος σεισμογράφος ενώ στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος αύριο Σάββατο.

«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα.

Έτσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Παράλληλα επισήμανε ότι εκεί που είναι το επίκεντρο, και πλέον τα χαρακτηριστικά που έχει, ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις στο νησί. «Τα σενάρια που έχουμε “τρέξει” δεν δείχνουν κάτι το σημαντικό», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση και εκπλήξεις».

«Κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις. Όπως είπα, δεν “ψυχανεμιζόμαστε” στην επιστήμη. Στοιχεία θέλουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε και αναφερόμενος στους νέους σεισμογράφους που εγκαθίστανται στην περιοχή σημείωσε:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και άλλοι συνάδελφοι, από διάφορα κέντρα, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση για να σας δίνουμε και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Όμως, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα παραμείνουμε σε σχετικά συντηρητικά σενάρια. Είναι μια προσωπική άποψη. Η Επιτροπή, όμως, είναι πολυμελής και η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον η καλύτερη προσέγγιση. Γι’ αυτό και οι εθνικές επιτροπές, όπως πολύ σωστά είπατε, βγάζουν μία μέση άποψη η οποία είναι ψύχραιμη και ώριμη και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει τις φήμες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Τέλος σημείωσε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο».

Κ. Συνολάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη
Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων. Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.

«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είπε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε το χειρότερο».

«Αυτό είναι η σωστή πολιτική. Και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε μπροστά μας. Η προετοιμασία που έχει γίνει εδώ, είναι εντυπωσιακή. Σε επίπεδο από μηδέν έως δέκα προετοιμασίας, είμαστε σωστοί. Σε επίπεδο για το ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που περιμένουμε, από 0 έως 10, ας πούμε ότι είμαστε στο επτά», υπογράμμισε.

Σχετικά με το τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, ο κ. Συνολάκης είπε ότι η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέου κρατήρα στο Κολούμπο ανέφερε ότι αυτό παίρνει δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει.

«Απλώς αυτό που είπα είναι ότι μπορεί η δραστηριότητα να είναι γιατί μετακινούνται μαγματικά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοί μας σε δέκα χιλιάδες χρόνια μπορεί να δούνε σε αυτή τη θέση έναν νέο κρατήρα», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το αν είναι ορατός ένας σεισμός μεγέθους 6 Pίχτερ ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα γιατί αυτά αναθεωρούνται ανάλογα με τη σεισμικότητα. «Δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει κάτι σαν το 1956», κατέληξε.

Εύη Νομικού: Έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα από το ρήγμα της Ανύδρου
«Περιμένουμε να πέσουν τα Μποφόρ για να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους τομογράφους στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία και διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Όσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις Συνολάκη η κα Νομικού του απέδωσε εύσημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα».

Παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», τον διαχωρισμό της περιοχής σε πολλές μικρότερες ζώνες που εξηγούνκαι «γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς», αφού κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή γύρω από την Άνυδρο,μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καιρός: Έρχεται «μαραθώνιος» ψύχους – Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο στην Αθήνα
7 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκινεί πρώην διευθυντής σχολείου φυλακών για τον Βασίλη Δημάκη – Η αποκάλυψη για την τελευταία τους επικοινωνία
7 Φεβρουαρίου, 2025
Ο ΠΑΟΚ απέσυρε το αίτημα αναβολής του αγώνα με τον ΟΦΗ
7 Φεβρουαρίου, 2025
Έγκλημα στην Πιερία: Πώς ο 3χρονος γιος του ζευγαριού πρόδωσε τη μητέρα του
7 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο στον Κηφισό: Ουρές χιλιομέτρων στο ρεύμα προς Πειραιά
7 Φεβρουαρίου, 2025
Παρενόχλησε 24χρονη μέσα σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ
7 Φεβρουαρίου, 2025
Αθήνα: Πατέρας απήγαγε την 4χρονη κόρη του – Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού
7 Φεβρουαρίου, 2025
Ε. Λέκκας: Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί – Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6R
7 Φεβρουαρίου, 2025
Νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ: Τέλος στα χάρτινα καλαμάκια πόσης – «Πίσω στο πλαστικό»
7 Φεβρουαρίου, 2025
Εκρηκτικό κλίμα στη δίκη Φιλιππίδη: Φωνές του εισαγγελέα και έντονες αντεγκλήσεις με συνηγόρους
7 Φεβρουαρίου, 2025