Συνεχίζει η Μέρκελ τις προσπάθειες για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Πιθανό το ραντεβού τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο

“Καυτός” αναμένεται ο Σεπτέμβριος για τα ελληνοτουρκικά, καθώς η κινητικότητα που καταγράφεται μετά την προσωπική εμπλοκή της Γερμανίδας Καγγελαρίου Αγγελας Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, επιβεβαιώνει την πληροφορίες που μετέδωσε πρόσφατα ο Economist ότι προετοιμάζεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βερολίνο για τον Σεπτέμβριο.

Ηδη, Αθήνα και Αγκυρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ( οι οποίες έχουν “παγώσει” από το 2016 ), ο πρώτος γύρος των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Το εγχείρημα συντονίζουν από την πλευρά της Αθήνας η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένη Σουρούνη και από την πλευρά της Τουρκίας, ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίμ.

Αν ο πρώτος γύρος ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα, τότε η διαδικασία θα περάσει στην επόμενη φάση η οποία ως τελική κατάληξη θα έχει τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Γερμανία.

Τόσο το Βερολίνο, όσο και η Αθήνα, η Λευκωσία και η Αγκυρα, αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα, στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς ενδεχόμενη νίκη του μετριοπαθούς Μ. Ακιντζί, θα διευκολύνει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Προς ώρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχεται πιέσεις από την Τουρκία, η οποία, ως γνωστόν, μετά τη Navtex στο Καστελόριζο, εξέδωσε άλλη Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν τελικώς όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τότε πιθανότατα οι δύο ηγέτες, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα ταξιδέψουν το φθινόπωρο για το Βερολίνο, με την Αθήνα, πάντως, να διαμηνύει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι το μόνο για το οποίο μπορεί να συζητήσει είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών., πάντα στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Η. Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

-Ad-