This aerial view shows a puddle of stagnant water surrounded by destroyed or damaged buildings in Khan Yunis in the southern Gaza Strip on June 14, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by Eyad BABA / AFP)

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Η ένταση στον Λίβανο και στην Υεμένη συνεχίζει να ανεβαίνει

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απτή ένδειξη πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και φόντο την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στον Λίβανο και στην Υεμένη τα τελευταία 24ωρα.

Τον ένατο μήνα του πολέμου, στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, στην περιοχή των συνόρων του με τον Λίβανο, η βία δεν σταματά να οξύνεται, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, να ανταλλάσσουν κάθε μέρα σφοδρά πυρά.

Προχθές Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εργαστούν, στο πλαίσιο «τριμερούς» σχήματος, προκειμένου να εφαρμοστεί οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Παρίσι για να να περιοριστούν οι εντάσεις στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απέρριψε χθες τη γαλλική πρωτοβουλία και κατηγόρησε το Παρίσι για «εχθρότητα» έναντι της χώρας του, τοποθέτηση που χαρακτηρίστηκε όμως «λαθεμένη» και «άτοπη» από πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή διπλωματία.

Παράλληλα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι της Χαμάς, ανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που εξώθησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν βομβαρδισμούς και να «καταστρέψουν» επτά ραντάρ απαραίτητα για επιχειρήσεις του είδους.

Ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ και της Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν, καθώς τα μέρη παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για νέους βομβαρδισμούς στον θύλακο, αντιμέτωπο με ανθρωπιστική καταστροφή και την απειλή λιμού, με το 75% του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον στόχων στην ισραηλινή επικράτεια, σε μικρή απόσταση από τον θύλακο.

«Καθόμασταν στο σπίτι και τρώγαμε. Και ξαφνικά το σπίτι κατέρρευσε πάνω μας» όταν χτυπήθηκε από νυχτερινό ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας (βόρεια), αφηγήθηκε χθες ο Ανουάρ Χαρζ. «Αρκετά πια, φτάνει πια ο πόλεμος κι η καταστροφή», πρόσθεσε.

Στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), μέλη της οικογένειας Χεγκάζι θρηνούσαν τον θάνατο του Ιγιάντ, 10 ετών, που πέθανε όπως είπαν εξαιτίας του υποσιτισμού. Εικόνες δείχνουν την αδελφή του να κρατάει στα χέρια της το αποστεωμένο πτώμα του παιδιού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».

«Έχουν καταγραφεί ήδη 32 θάνατοι από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών 28 παιδιών κάτω των πέντε ετών», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Και χθες, ο ΠΟΥ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη Δυτική Όχθη, περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, καθώς τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, η βία και οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών υποδομών κάνουν ολοένα πιο περίπλοκη υπόθεση την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.