Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή – Σε εγρήγορση η Αθήνα, έτοιμο σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες του Λιβάνου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μιλώντας για σοβαρή κλιμάκωση, ενώ στις 16:30 συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση για μια σειρά από ζητήματα.

Στο Λίβανο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες, δηλαδή κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων και περίπου 1000 ακόμα που είναι συνδεδεμένα μέλη. Έως τις πρώτες πρωινές ώρες στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό δεν υπήρχαν μαζικά αιτήματα Ελλήνων προς εγκατάλειψη του Λιβάνου. Μεμονωμένα αιτήματα ικανοποιούνται με τις εμπορικές πτήσεις, όταν και όσο αυτό είναι εφικτό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει καλέσει σε πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, αλλά και σε άμεση εγκατάλειψη όσων επισκεπτών βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης από τον Λίβανο, το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί.

Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε μέσω του Χ ότι η Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του Κύπριου ομολόγου του θα διαθέσει ένα C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε επιχείρηση τελεί υπό το σχεδιασμό του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής: «Με φυγάδευσαν» ισχυρίστηκε ο χειριστικής του παιχνιδιού
2 Οκτωβρίου, 2024
Μέση Ανατολή: Η ανάφλεξη απειλή για το πετρέλαιο – Φόβοι για παγκόσμια αστάθεια
2 Οκτωβρίου, 2024
Μαρία Καρυστιανού – Ευρωκοινοβούλιο: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να σας χειραγωγήσει»
2 Οκτωβρίου, 2024
Αυτός είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ – Θρήνος για τον 25χρονο Ιωνά
2 Οκτωβρίου, 2024
Αποκαρδιωτική η εικόνα της καταστροφής στην Κορινθία – Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη – Χωρίς νερό περιοχές (βίντεο)
2 Οκτωβρίου, 2024
ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ
2 Οκτωβρίου, 2024
«Πήραμε ειδοποίηση πριν την επίθεση του Ιράν να μπούμε στα καταφύγια» – Κάτοικος του Τελ Αβίβ περιγράφει τι συνέβη
2 Οκτωβρίου, 2024
Κοζάνη: Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις απάτης
2 Οκτωβρίου, 2024
Εθνική Τράπεζα: Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού
2 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Τον εκβίαζε με λεφτά για να του επιστρέψει προσωπικά του έγγραφα που είχαν κλαπεί
2 Οκτωβρίου, 2024