Την απόφαση να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση έλαβε το Ισραήλ, με το Πολεμικό Συμβούλιο ωστόσο να εμφανίζεται διχασμένο για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων. Δύο από τα μέλη του φέρονται να διαφώνησαν με την πρότασης μίας άμεσης απάντησης στο χτύπημα της Τεχεράνης.
“Θα οικοδομήσουμε ένα περιφερειακό συνασπισμό και θα επιβάλλουμε το τίμημα στο Ιράν με τον τρόπο και στον χρόνο που είναι κατάλληλος για εμάς” τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Υπέρ της δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής τάχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε, όπως είπε, η συνεργασία του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση των πυραύλων και των ντρόουν που εξαπέλυσε το Iράν.
“Το Ισραήλ βίωσε μία από τις πιο δραματικές νύχτες στην ιστορία του. Εκατοντάδες πύραυλοι διαφόρων ειδών εκτοξεύτηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 100 βαλλιστικών πυραύλων. Είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά της απειλής του Ιράν” τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.
Το Ισραήλ ωστόσο παραμένει σε συναγερμό διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. “Παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή κι αξιολογούμε την κατάσταση. Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίνουμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση” δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται στις 2:00 το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ.
Στις εφημερίδες ένα σενάριο το οποίο προβάλλει είναι οι στρατιωτικοί να ευνοούν σκληρότερη απάντηση εντός του Πολεμικού Συμβουλίου και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιλογή από το Ισραήλ μιας στρατιωτικής απάντησης, μιας πολεμικής απάντησης προς το Ιράν, η οποία βεβαίως δεν θα είναι σκληρή, αλλά και πάλι θα μπορούσε να έχει κάποιες συνέπειες.
Ένα πρόσθετο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστή Κωνσταντίνου, είναι το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα για να «τελειώνει» με τη Χαμάς.