Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Με κάλπες στις 15 Μαϊου-παράλληλα με τις εκλογές για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή- θα ψηφιστούν από το Σώμα των Συνέδρων οι καταστατικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πρόταση (και ψηφοφορία που ακολούθησε) του Δημήτρη Τζανακόπουλου, πρόταση που υιοθετήθηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που κυριάρχησε στο χώρο του Συνεδρίου λόγω έντονων διαφωνιών των στελεχών της Ομπρέλας.

Ωστόσο, ψηφίστηκε ομόφωνα σήμερα η πρόταση για αντιπροσώπευση των φύλων 50-50% στα συλλογικά όργανα και όλες τις κομματικές θέσεις ή ακόμη και τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στον συνεδριακό χώρο ξέσπασε θύελλα λόγω των έντονων ενστάσεων της “Ομπρέλας” αναφορικά με τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών. Τα στελέχη της Ομπρέλας υποστήριζαν ότι τα νέα μέλη πρέπει να εγγράφονται αυτοπροσώπως στις οργανώσεις και όχι μέσω του iSyriza που τα παραπέμπει έπειτα από 15 ημέρες στις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος. Μάλιστα ζητούσαν να γίνει ψηφοφορία επ’ αυτής της πρότασης και να μετρηθούν ένας ένας οι σύνεδροι κάτι που ήταν ανέφικτο, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι με τον Πάνο Σκουρλέτη να απειλεί με αποχώρηση από το Συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε πυροσβεστικά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και παίρνοντας το λόγο μίλησε για αντικειμενική αδυναμία του προεδρείου να κάνει καταμέτρηση έναν προς έναν των συνέδρων σε μία διαδικασία κρίσιμη-όπως είπε- η οποία έχει μεγάλη αξία και σημασία να ληφθεί χωρίς αμφισβητήσεις. Ανέφερε επίσης πως “δεν προνοήσαμε να στήσουμε κάλπη για το καταστατικό, ήταν λάθος το οποίο πρέπει να χρεωθούμε όλοι συνολικά όπως και τα σωστά που κάναμε”. Ήταν όμως αισθητή η διάθεσή του να εκτονωθεί η κατάσταση και γι’ αυτό ζήτησε “να προχωρήσουμε όλοι συλλογικά” καλώντας όσους εκδήλωσαν αντιρρήσεις “παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες να μάθουμε από αυτές τις διαδικασίες και από τα λάθη που κάναμε προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά” Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας εκ μέρους της Ομπρέλας είπε ότι πρέπει να ξέρουμε πώς θα γράφονται τα νέα μέλη έως τις 15 Μαϊου και ζήτησε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Καταστατικό Συνέδριο σε δύο μήνες κρατώντας το υπάρχον καταστατικό. “Δεν έχω το μονοπώλιο της σοφίας αλλά να βρούμε μία συμβιβαστική λύση για να μπορούμε να συνεννοηθούμε” ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αλλαγές που εγκρίνει το Συνέδριό μας “δεν είναι στην πέτρα γραμμές ” και τόνισε ότι θα υιοθετήσει την άποψη όχι για Καταστατικό Συνέδριο, αλλά για ουσιαστική συζήτηση είτε με διαρκές Συνέδριο είτε με απευθείας έγκριση από τα μέλη μέσα από πλατιά συζήτηση.