AP PHOTO

Συνεργασία ασφαλείας υπέγραψαν Σολτς και ο Ζελένσκι

Ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε ακολούθως με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ…

Συνεργασία Γερμανίας – Ουκρανίας σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για «ιστορικό βήμα» μίλησε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη «ζωτικής σημασίας» υποστήριξή της. Η Γερμανία γίνεται η δεύτερη μετά τη Βρετανία χώρα που υπογράφει διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, με στόχο να καλυφθεί το διάστημα έως την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αργότερα σήμερα αναμένεται η υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με τη Γαλλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7).

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση 36 αντιαρματικών οβίδων και τροχοφόρων οβιδοβόλων από τα αποθέματα της αμυντικής βιομηχανίας, 120.000 φυσιγγίων πυροβολικού, δύο επιπλέον συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων Iris-T. «Η συμφωνία δείχνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ για έγκριση περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

«Εκτιμώ πραγματικά το γεγονός ότι στέκεστε στο πλευρό μας, όπως και ολόκληρη η Γερμανία. Το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι όπλα που χρειάζεται απεγνωσμένα αυτή τη στιγμή η χώρα μου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, αναφερόμενος στη μείωση παραδόσεων όπλων από άλλους συμμάχους, τόνισε ότι η γερμανική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μας που μάχονται στο μέτωπο» και την περιέγραψε ως «την πιο πολύτιμη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα», ως «ένα κείμενο άνευ προηγουμένου», το οποίο «αντικατοπτρίζει όχι μόνο το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τον θεμελιώδη ρόλο της Γερμανίας στη διατήρηση της ομαλότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε ακολούθως με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αύριο αναμένεται στο Μόναχο, όπου θα μιλήσει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης: Δεν έχω χωρίσει ποτέ με τον Τάιλερ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο εφοπλιστής Γιώργος Λιγνός
12 Φεβρουαρίου, 2025
Οικιακή βοηθός άρπαξε κοσμήματα αξίας 8.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στη Συγγρού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη στον Πειραιά αστυνομικός για βιασμό ανηλίκου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λ. Συγγρού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μεξικό: Τουλάχιστον 38 νεκροί στη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο – Τουλάχιστον ένας νεκρός
12 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία στην Πιερία: Ανοικτό το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανός ο 58χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Γ. Παπαδόπουλος για σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Δεν υπάρχει τίποτα το πρωτοφανές»
12 Φεβρουαρίου, 2025