Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Έρχεται αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας

Αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά την Πέμπτη, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια το Star σχετικά με το τελικό κείμενο που θα εγκρίνουν οι 27 ηγέτες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, με έμφαση στην αμφισβήτηση των συνόρων με τις ανυπόστατες θεωρίες για τα νησιά.

Σε κίνηση στήριξης της Ελλάδας, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα επαναλάβει την αυστηρή προειδοποίηση που είχαν απευθύνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 25 Μαρτίου και επιπλέον θα τονίζει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας και την καλεί να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Θα ζητά επίσης από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

-Ad-