Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση στην Αθήνα – Πότε θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία

Iκανοποίηση εκπέμπει η Αθήνα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία έληξε τα ξημερώματα, μετά από ένα πολύωρο θρίλερ που κράτησε περίπου εννέα ώρες.

Οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σε ότι αφορά τη Λευκορωσία και “πρόοδο” στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το κείμενο των συμπερασμάτων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του Κ. Μητσοτάκη για τις εργασίες της Ειδικής Συνόδου. Κατά τις ίδιες πηγές, “ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι πολύ καλύτερη για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρο από αυτό που είχε αρχικά προταθεί”.

Οπως σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξιμου, η Ε.Ε στέλνει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, καθώς καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχεια τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες, η Αθήνα τονίζει ότι το κείμενο συμπερασμάτων κάνει σαφή αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων ( άρθρο 29 και 215 .

Υπογραμμίζεται, δε, ότι η Ε.Ε θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η χθεσινή διαδικασία υπήρξε επίπονη, με μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και την Αθήνα και τη Λευκωσία να απορρίπτουν διαδοχικά δύο προσχέδια Απόφασης.

Μετά από δραματικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν εννέα ώρες, η ευρωπαϊκή ηγεσία υιοθέτησε σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές θέσεις για σαφή καταδίκη της Άγκυρας και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι ηγέτες των οποίων Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έδωσαν σκληρή μάχη συνεπικουρούμενοι κυρίως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν αλλά και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Στην 3η κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».

Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος, πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα και ότι το θέμα της Τουρκίας θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου