Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον σήμερα (9/7) ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της μη χρήσης από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, του συνταγματικού ονόματος της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι ρητά προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η ατζέντα της Συνόδου:

Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων Συμμαχίας
Επιβεβαίωση στήριξης Ουκρανίας
Εμβάθυνση εταιρικών σχέσεων (Ευρωπαϊκή Ένωση και IndoPacific 4 )
H Ελλάδα ανήκει στην πλευρά των κρατών που πιέζουν όλους τους συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλύψουν την πρόβλεψη για δαπάνες που ανέρχονται τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των συνόρων και ο ρόλος της Ε.Ε., εντός του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τρίτη 9 Ιουλίου

Συζήτηση στο Council on Foreign Relations με Daniel Speckhard
Επαφές με μέλη Κογκρέσου
Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις Συμμαχίας
Το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία θα θέσει ανώτατο επίπεδο ο πρωθυπουργός με τη νέα ηγεσία των Σκοπίων να επιμένει στις προκλήσεις. Πάντως, τετ α τετ Μητσοτάκη – Μίτσκοσκι στο περιθώριο της Συνόδου δεν έχει κλειδώσει, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν ξεχωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.