Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας που έρχεται, δηλαδή οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ευρώπη με αφορμή την γεωπολιτική ρευστότητα. Σημείο αιχμής τα δύο εν εξελίξει πολεμικά μέτωπα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, θα εστιάσει στην Ευρωπαϊκή ασπίδα άμυνας.
Η συμφωνία των έξι διαπραγματευτών μπορεί να υπάρχει, παρόλα αυτά θα πρέπει γίνει η παρουσίαση των προτάσεων στις οποίες κατέληξαν και είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου. Αυτούς θα τους παρουσιάσουν στους υπόλοιπους ηγέτες ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Οι έξι διαπραγματευτές, εκπροσωπούν 22 κράτη – μέλη, δηλαδή το 80% του πληθυσμού και για να περάσουν τα ονόματα αυτών των υποψηφίων χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή 15 από τα 27 κράτη – μέλη που εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η απαραίτητη πλειοψηφία υπάρχει υπάρχει και το ζήτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι, της Ιταλίδας πρωθυπουργού και τι θα είναι αυτό που θα ζητήσει. Πολύ πιθανό αυτό που διαπραγματεύεται είναι μια προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων θα βρεθεί και η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία, δηλαδή οι προκλήσεις που έχουν ως σημεία αναφοράς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, τη διεύρυνση, το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται ό,τι θα επαναλάβει την κοινή πρότασή του με τον Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
Παράλληλα, η ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών είναι αρκετά πλούσια και αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.