From left, Slovenia's Prime Minister Robert Golob, European Parliament President Roberta Metsola, Belgium's Prime Minister Alexander De Croo, Finland's Prime Minister Petteri Orpo, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Slovakia's Prime Minister Robert Fico and European Commission President Ursula von der Leyen during a round table at an EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, Oct. 26, 2023. European Union leaders gather Thursday for a two day meeting to discuss, among other issues, Ukraine and the impact of the war between Israel and Hamas. (AP Photo/Omar Havana)

Σύνοδος Κορυφής: Στα δύο η Ευρώπη για τον πόλεμο στο Ισραήλ – Τα στρατόπεδα και «η μάχη των λέξεων»

Συνάντηση στις Βρυξέλλες έχουν σήμερα οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να συζητήσουν υπό νέα βάση την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ίδια σελίδα, όπως επισημαίνει το CNN.

Μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το CNN.

Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία -αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα», λέει ο ίδιος.

Διαφωνία των κρατών – μελών για ανθρωπιστική παύση ή παύσεις

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά στη μάχη των λέξεων με τα κράτη-μέλη να διαφωνούν για το εάν θα υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα ή ανθρωπιστική παύση. Κι αυτό διότι κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία λένε όχι στη φρασεολογία “ανθρωπιστική παύση” διότι κάτι τέτοιο θα είχε τη σημασία της εκεχειρίας και είναι σαν να αναιρείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό όπως τονίζεται στο διεθνές δίκαιο. Φαίνεται λοιπόν με βάση το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων ότι θα γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις, φράση που δείχνει κάτι πιο προσωρινό.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ αναφέρει ότι στα συμπεράσματα θα αναφέρεται ότι έγινε μία στρατηγική συζήτηση. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα, στις Βρυξέλλες και στη Γαλλία, αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη για καταπολέμηση των διακινητών και η συνεργασία με τρίτες χώρες κάτι που συνδέεται με τις επιστροφές.

Η λύση των δύο κρατών ξανά στο προσκήνιο – Τα ακανθώδη ζητήματα
Η λύση δύο κρατών είναι το πλαίσιο που προτείνεται για να λυθεί η χρόνια αυτή αιματηρή διαμάχη και προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε αυτό του Ισραήλ. Ωστόσο, Όπως σημειώνει η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, υπάρχουν τέσσερα ακανθώδη ζητήματα:

Σύνορα:

Βασικό και κύριο να συμφωνήσουν πού θα χαραχτούν τα σύνορα τους. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει με βάση τα σύνορα του 1967. Αλλά, στη δυτική όχθη το Ισραήλ έχει αυξήσει τον εποικισμό και αυτό θεωρητικά καθιστά ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μικρότερο ή τη διάσπασή του σε μικρότερα τμήματα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε βρεθεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να κρατήσει ένα μέρος του εδάφους αυτού και να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα ένα άλλο στους Παλαιστινίους

Ιερουσαλήμ:

Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την Ιερουσαλήμ. Και οι δύο πλευρές τη διεκδικούν ως πρωτεύουσα, αλλά είναι δύσκολος ο διαχωρισμός γιατί οι εβραϊκοί, μουσουλμανικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι είναι ο ένας δίπλα ή μέσα στον άλλον

Πρόσφυγες:

Τρίτο ζήτημα τι θα γίνει με τους παλαιστινίους που εκτοπίστηκαν ή εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Αν επιστρέψουν –και μιλάμε για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια – θα μπορούσαν να αλλοιώσουν δημογραφικά τον εβραϊκό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους που είναι και ο πυρήνας της λύσης των δύο κρατών

Ασφάλεια:

Και τέταρτο πρέπει και οι δύο να νιώθουν ασφαλείς: Οι Παλαιστίνιοι ότι δεν θα τεθούν υπό νέα κατοχή και το Ισραήλ ότι δεν θα απειλείται υπαρξιακά, όπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση με την παρουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό και στα δύο ρεύματα: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά – Γέμισε με λάδια το οδόστρωμα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΓΓΠΣ: Δίχως TAXISnet και λοιπές υπηρεσίες τη νύχτα του Σαββάτου λόγω αναβάθμισης
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αταμάν για το Εφές – Παναθηναϊκός: «Υποχρεωμένοι να παίξουμε καλή άμυνα»
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Χωρίς τον Μουσταφά Φαλ οι Πειραιώτες
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ανακοίνωση ΤΕΕ/ΤΚΜ: «Απαιτούσαμε και απαιτούμε την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Χαλκιδικής»
12 Δεκεμβρίου, 2024
K. Σακελλαροπούλου: Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων απαιτεί μείζονες συναινέσεις στο εσωτερικό και συνέργειες στο εξωτερικό
12 Δεκεμβρίου, 2024
EKT: Μείωση των επιτοκίων στο 3%
12 Δεκεμβρίου, 2024
Προβατώνας Έβρου: Διαμαρτυρία των κατοίκων για την απομάκρυνση της Έβδομης Ταξιαρχίας
12 Δεκεμβρίου, 2024
Η ζωή του 45χρονου αστυνομικού στη φυλακή – Νέες αποκαλύψεις και ντοκουμέντα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Novibet Club: Η Απόλυτη Εμπειρία Παιχνιδιού με Ανταμοιβές!
12 Δεκεμβρίου, 2024