Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Δεν υπήρξε απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας. Οι χώρες τις ΕΕ διαφώνησαν και έτσι δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις τις Κομισιόν, τις οποίες είχε ανακοινώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες.

Σκρέκας: Η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις τώρα απέναντι στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σκρέκα έχει ως εξής: «Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, όπως και η Αυστρία.

«Κάποιες χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.