Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά – Πότε θα καταβληθούν – Ποιοι οι δικαιούχοι

Αυξήσεις ως 561 ευρώ και αναδρομικά 5 μηνών ως 2.805 ευρώ για 89.818 δικαιούχους συντάξεων χηρείας φέρνουν οι τελικές αποφάσεις για την άμεση εφαρμογή του βελτιωμένου ποσοστού σύνταξης στο 70% (αντί 50%).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη πληρωμή των αυξήσεων θα γίνει με τη σύνταξη Οκτωβρίου στις 30 Σεπτεμβρίου και θα αφορά στην καταβολή των αναδρομικών 5 μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) ενώ η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα.

Δικαιούχοι της αύξησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι:
* Όσοι παίρνουν ήδη οριστική σύνταξη. Από 13/5/2016 και μετά έχουν εκδοθεί 57.522 οριστικές συντάξεις χηρείας και θα έχουν αναπροσαρμογή του ποσοστού σύνταξης από το 50% στο 70% και επί του συμφερότερου ποσού που είναι η αρχική και όχι η επανυπολογισμένη σύνταξη του θανόντος.

* Πάνω από 32.296 συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν προσωρινή σύνταξη καθώς και όσες άλλες περιπτώσεις είναι σε εκκρεμότητα χωρίς καθόλου (ούτε προσωρινή) σύνταξη.

* Όσοι είχαν κάνει αίτηση και απορρίφθηκε, καθώς μπορούν να επανακατεθέσουν αιτήσεις.

* Όσοι κριθούν δικαιούχοι σύνταξης χηρείας από τις 17/5/2019 και μετά.

-Ad-