Συντάξεις: Αυτοί είναι οι πίνακες για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά κάθε ταμείου

Από 2 Ιουνίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή ακύρωση των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την πληρωμή αυξήσεων από 20 έως και 205 ευρώ ανά μήνα στις επικουρικές που μειώθηκαν το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι θετικές αναπροσαρμογές αφορούν άμεσα και έμμεσα σχεδόν 1,1 εκατ. συνταξιούχους με κύρια και επικουρική σύνταξη. Από αυτούς, περίπου 550.000 με 600.000 θα δουν διαφορά (αύξηση) στην τσέπη, ενώ οι υπόλοιποι θα κερδίσουν λογιστικά από τη μείωση έως και μηδενισμό της «προσωπικής διαφοράς», σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων για τις συντάξεις αναφέρθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Τον Ιούνιο δίδονται οι αυξήσεις στις επικουρικές
  • Τον Αύγουστο θα εφαρμοστεί η μείωση της ποινής στο 30% αντί 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται
  • Τον Σεπτέμβριο -αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επανυπολογισμοί- θα δοθούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για συνταξιοδοτηθέντες με 30 έτη ασφάλισης και πάνω
  • Τον Οκτώβριο θα δοθούν αναδρομικά αυξήσεων στις επικουρικές και στις κύριεςΣτις επικουρικές οι αναδρομικές αυξήσεις θα είναι για οκτώ μήνες (από Οκτώβριο του 2019 έως και Μάιο του 2020), ενώ όσον αφορά στις κύριες συντάξεις θα είναι για 11 μήνες (από Οκτώβριο του 2019 έως Αύγουστο του 2020).

Αυξήσεις και αναδρομικά επικουρικών

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι αντιστρόφως ανάλογες των μειώσεων που έγιναν στις επικουρικές το 2016, δηλαδή για μεγάλες μειώσεις, αναμένονται μεγάλες αυξήσεις.

Δικαιούχοι αυξήσεων είναι περίπου 243.000 με 250.000 συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ και με αυτό το αντισυνταγματικό -όπως κρίθηκε από το ΣτΕ- κριτήριο, έγιναν μειώσεις στις επικουρικές τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με τους πίνακες ανά ταμείο που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» της εφημερίδας:

  • Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Τράπεζας Πίστεως παίρνουν αυξήσεις ως 206 ευρώ τον Ιούνιο και αναδρομικά ως 1.648 ευρώ, που θα πληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο.
  • Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ που είχαν περικοπές στην επικουρική παίρνουν αυξήσεις από 98 ευρώ ως 129 ευρώ τον Ιούνιο και αναδρομικά ως 1.032 ευρώ, που θα πληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο.
  • Οι συνταξιούχοι ΝΑΤ που είχαν περικοπές στην επικουρική παίρνουν αυξήσεις από 101 ευρώ ως 174 ευρώ τον Ιούνιο και αναδρομικά ως 1.392 ευρώ, που θα πληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Δεν παίρνουν αυξήσεις γιατί δεν είχαν μειώσεις στις επικουρικές τους: οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΤΑΠΙΕΝ (επικουρικό Εμπορικού Ναυτικού), του ΤΕΑΕΧ (επικουρικό χημικών), του ΤΕΑΥΑΠ (επικουρικό Σωμάτων Ασφαλείας) και του ΤΕΑΑ (επικουρικό αρτοποιών).

Δείτε αναλυτικά τις αυξήσεις ανά ταμείο και ανά ποσό επικουρικής σύνταξης:

-Ad-