Συντάξεις: Άμεσα στα ΑΤΜ αναδρομικά έως 2.280 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Ο ΕΦΚΑ αποδέχτηκε την απόφαση, ακολουθώντας τη γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς να προβεί σε ένδικα μέσα.

«Τζακ ποτ» για συνταξιούχους καθώς θα λάβουν αναδρομικά μέχρι 2.280 ευρώ χωρίς καθυστερήσεις.

Και αυτό διότι ο ΕΦΚΑ πληρώνει άμεσα ποσά αναδρομικών 11μήνου για τις αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα, και μάλιστα με τόκους, στους δικαιούχους που παίρνουν στα χέρια τους πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα είναι όχι μόνον να μην ασκεί εφέσεις, αλλά και να επιλέγει να καταβάλλει τα ποσά μέσα σε σύντομο διάστημα αφότου εκδοθούν οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους.

Η νέα απόφαση σύμφωνα με τον «ΕΤ» επιδικάζει αναδρομικά για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Το δικαστήριο (33ο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας) έκρινε με την Α4928/2022 απόφασή του ότι μη νομίμως περικόπηκαν οι επικουρικές και τα Δώρα για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και διέταξε τον ΕΦΚΑ να καταβάλει τα αναλογούντα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η δικαστική απόφαση δικαιώνει 22 συνταξιούχους από ενταχθέντα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑΕΠ με την καταβολή αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις από τους Νόμους 4051 και 4093 του 2012, με αναδρομικά από την κατάργηση των Δώρων στις επικουρικές τους συντάξεις και με τόκο από την ημερομηνία επίδοσης της αγωγής στον ΕΦΚΑ, που είναι από 16/5/2017.

Τα επιδικασθέντα ποσά είναι από 1.520 ευρώ έως 2.280 ευρώ, συν τους τόκους. Ο ΕΦΚΑ αποδέχτηκε την απόφαση, ακολουθώντας τη γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς να προβεί σε ένδικα μέσα.

Το ίδιο μοντέλο, δηλαδή πληρωμές αναδρομικών με πρωτόδικη απόφαση και χωρίς καθυστερήσεις, αναμένεται να ακολουθηθεί και μέσα στο 2023 αφενός με όχημα την τροπολογία που ανοίγει το παράθυρο στα δικαστήρια να επισπεύδουν τις αποφάσεις και τις πληρωμές και αφετέρου λόγω του «δεδικασμένου» για τα αναδρομικά, που λέει ότι όσοι έχουν προσφύγει δικαιώνονται με επιστροφές 11 μηνών.

Η κυβέρνηση όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» θέλει μία συνολική λύση για γρήγορες πληρωμές αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και η τροπολογία που θα εφαρμόσει την ομοδικία για τις διεκδικήσεις είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κρίσιμη παράμετρος για να αποφευχθούν καθυστερήσεις είναι να μην υπάρχουν ελλιπή στοιχεία και ο φάκελος να έχει τα ακριβή ποσά των επιστροφών για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Όταν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, αυτό που γινόταν μέχρι πρότινος ήταν ότι τα δικαστήρια δικαίωναν μεν τους συνταξιούχους, αλλά όριζαν νέα προθεσμία για την έκδοση της τελικής απόφασης, καλώντας τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει τα ακριβή ποσά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Με την τροπολογία, η διαδικασία αυτή παρακάμπτεται, καθώς οι αποφάσεις θα μπορούν να εκτελούνται για όσους έχουν ακριβή στοιχεία χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Λεφτά στα ΑΤΜ! Χιλιάδες δικαιούχοι παίρνουν έως 1.600 ευρώ

Συντάξεις επιδόματα: Πολλοί είναι οι δικαιούχοι που αναμένεται να πάνε… ταμείο μέχρι τις γιορτές. Αναλυτικά οι πληρωμές…

Η έκτακτη ενίσχυση στους ενστόλους έρχεται να «φουσκώσει» και άλλο το «τσουνάμι» από επιδόματα που χορηγεί αυτές τις γιορτές η κυβέρνηση:

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ως την εκλογική αναμέτρηση πληθαίνουν οι έκτακτες ενισχύσεις στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Τα ποσά που θα διατεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αγγίζουν μεγάλο «κομμάτι» μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς βεβαίως να εξαιρούνται και οι επαγγελματίες.

Η πλέον πρόσφατη έκτακτη ενίσχυση η οποία προστέθηκε στη μακρά λίστα των επιδομάτων που θα δοθούν και έως πριν από τις γιορτές είναι τα 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Συντάξεις επιδόματα: Τα 600 ευρώ για τους ενστόλους

Συγκεκριμένα, θα δοθεί οριζόντια σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ποσό 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή. Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στους ένστολους κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2022.

Η εν λόγω παροχή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών και διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων, η εν λόγω δαπάνη εκτιμάται στο ποσό των 40,883 εκατομμυρίων ευρώ.

Συντάξεις επιδόματα: Ποιοι θα λάβουν διπλό 250άρι

Φυσικά θα δοθούν και τα 250 ευρώ και η περιβόητη επιταγή ακρίβειας. Έως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισπράξουν το επίδομα ακρίβειας χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ευάλωτοι πολίτες και μακροχρόνια άνεργοι ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να υποβάλουν αίτηση.

Σε περίπτωση που δύο σύζυγοι συνταξιούχοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα. Για να τα λάβουν όμως η σύνταξή του καθενός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αντίθετα, όταν ο δικαιούχος είναι ένας το όριο για να λάβει την ενίσχυση είναι σύνταξη 800 ευρώ.

Συντάξεις επιδόματα: Τα 1.600 ευρώ του επιδόματος θέρμανσης

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ –με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές– ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Συντάξεις επιδόματα: Έκτακτη ενίσχυση και στις οικογένειες

Η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν διαμορφώνονται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί στις οικογένειες με ως δύο ανήλικα τέκνα και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ σε 210 ή 126 ή 84 προσδιορίζεται το επίδομα για κάθε παιδί και για οικογένειες με τρία παιδιά και περισσότερα. Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ!!

Το «δώρο» για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Έκτακτη ενίσχυση και για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν ως «δώρο» ποσό που αντιστοιχεί σε εκείνο που μπαίνει στους λογαριασμούς τους σε κάθε τακτική πληρωμή.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Έτσι, για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει με την πληρωμή προσαυξημένο κατά 400 ευρώ ποσό.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Νωρίτερα η καταβολή τους – Ποια ταμεία πληρώνουν πρώτα

Νωρίτερα από τον προκαθορισμένο προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2023 στους δικαιούχους λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6,

Σύνταξη Ιανουαρίου 2023: Οι κερδισμένοι από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Υπενθυμίζεται ότι με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέθεσε πρόσφατα δύο σχετικά παραδείγματα:

Πρώτο Παράδειγμα 

Με διπλή αύξηση:

  • Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος.
  • Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς). Το ετήσιο όφελος ξεπερνά δηλαδή ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.

Δεύτερο Παράδειγμα

Με διπλή αύξηση:

  • Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο όφελος 1.020 ευρώ.
  • Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.